700 ασυνόδευτοι ανήλικοι στη Σουηδία κάθε εβδομάδα

700 ασυνόδευτοι ανήλικοι στη Σουηδία κάθε εβδομάδα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τραύματα στο σώμα και στην ψυχή καταφθάνουν στη Σουηδία κάθε εβδομάδα περίπου 700 προσφυγόπουλα χωρίς τους γονείς τους, οι οποίοι πλήρωσαν παράνομους διακινητές ανθρώπων με την ελπίδα της εξασφάλισης μιας καλύτερης ζωής για τα παιδιά τους. Ενώ διασχίζουν τις επικίνδυνες θάλασσες και τις χώρες της Ευρώπης, οι συνήθως αρσενικού φύλου ανήλικοι υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς και όσοι τελικά φθάνουν στον προορισμό τους φέρουν σημάδια βάναυσης σωματικής κακοποίησης, αφού οι λαθρέμποροι τους χτυπούν ή ακόμη και τους βιάζουν.

Αυτά αναφέρουν μέλη του προσωπικού του διαμετακομιστικού κέντρου του Μάλμε, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας, τα οποία αναλαμβάνουν τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που περνούν απέναντι από τη γέφυρα Ορεσουντ της Δανίας. Ολοι περιγράφουν ότι οι ανήλικοι πρόσφυγες υποφέρουν σε αρκετές περιπτώσεις από τραύματα στο κεφάλι και από σπασμένα οστά. Αρκετοί τραυματισμοί οφείλονται σε πτώσεις από φορτηγά, κάτω από τα οποία προσπαθούν να κρυφτούν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ορισμένοι, όμως, έχουν προκληθεί από τους ίδιους τους διακινητές. Κάποια παιδιά έχουν χάσει μεγάλο μέρος της ακοής τους από ισχυρά χτυπήματα στα αυτιά. Αλλα έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους στα νερά της Μεσογείου. Το προσωπικό του κέντρου υπολογίζει ότι περισσότεροι από τους μισούς ανήλικους έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη.

Το Μάλμε βρίσκεται μόλις 35 λεπτά μακριά από την Κοπεγχάγη με το τρένο. Οι λαθρέμποροι εγκαταλείπουν κάποια «τυχερά» προσφυγόπουλα κοντά στο τοπικό γραφείο μετανάστευσης και τους εξηγούν πώς θα φτάσουν εκεί. Πολλά παιδιά, ωστόσο, εντοπίζονται να περιφέρονται στους δρόμους και οδηγούνται από αγνώστους στα χέρια των αρχών, εκτός αν έχουν αναζητήσει από μόνα τους την αστυνομία και τους κοινωνικούς λειτουργούς. Μέχρι τον Αύγουστο, συνολικά 9.383 ασυνόδευτοι ανήλικοι έκαναν αίτηση για άσυλο στη Σουηδία. Ο συνολικός αριθμός για το 2014 ήταν μικρότερος, αγγίζοντας τα 7.049 παιδιά με καταγωγή από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία και τη Συρία. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 1/3 των παιδιών αυτών θα συναντήσει ξανά τους γονείς του.

Οι εργαζόμενοι του κέντρου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσουν ένα ζεστό περιβάλλον που να θυμίζει σπίτι. Υπάρχουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπολογιστές, καθαρά ρούχα. Τα παιδιά μένουν σ’ αυτόν τον χώρο για μερικές ημέρες πριν μεταφερθούν σε άλλα κέντρα της Σουηδίας ή παραδοθούν σε ανάδοχες οικογένειες, εάν είναι πολύ μικρά. Περίπου το 92% των ανήλικων αιτούντων άσυλο είναι από 13 έως 17 ετών. «Το πιο εντυπωσιακό όταν φτάνουν είναι η φοβερή κούρασή τους και η φοβερή πείνα – τρώνε ατελείωτες ποσότητες φαγητού», είπε η διαχειρίστρια του κέντρου, Κριστίνα Ρόζεν. Σύμφωνα με τη δήμαρχο του Μάλμε, Κατρίν Στιέρνφελντ Γιάμεχ, κάθε μέρα καταφθάνουν 40 με 50 παιδιά χωρίς γονείς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και συνωστισμός.

Η εθνική μεταναστευτική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το κόστος της περίθαλψης των ασυνόδευτων ανηλίκων ανήλθε στις 9,1 δισ. κορώνες (περίπου 1 δισ. ευρώ). Το 29% των παιδιών που ταξιδεύουν προς την Ευρώπη χωρίς γονείς κατευθύνεται στη Σουηδία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή