Νεκρές ζώνες τύπου «τράνζιτ» ετοιμάζει η Ουγγαρία

Νεκρές ζώνες τύπου «τράνζιτ» ετοιμάζει η Ουγγαρία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Σε νεκρές ζώνες, στις οποίες θα ισχύει νομικό καθεστώς παρόμοιο με αυτό στις ζώνες τράνζιτ των αεροδρομίων, σκοπεύει να εγκλωβίζει στο εξής η Ουγγαρία τους πρόσφυγες που θα φθάνουν στα σύνορά της για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρις ότου γίνει η επεξεργασία της αίτησης ασύλου τους. Τα σχέδια της Ουγγαρίας επικρίθηκαν από τον ΟΗΕ και από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Εχοντας χαρακτηρίσει τη Σερβία "ασφαλή χώρα", όλες οι αιτήσεις ασύλου προς την Ουγγαρία θα παίρνουν με συνοπτικές διαδικασίες σφραγίδα "απορρίπτεται" χωρίς να εξετάζονται επί της ουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Σερβικού Κέντρου Προστασίας Προσφύγων, Ράντος Τζούροβιτς. «Πρόκειται για έναν δόλιο χειρισμό που έχει σκοπό να στερήσει τους ανθρώπους από το άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δηλώσει ότι η Ουγγαρία πρέπει να σεβαστεί την αρχή της μη απώθησης, δηλαδή την αρχή ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να γίνονται δεκτοί για όσο διάστημα εξετάζεται η αίτησή τους. Η έννοια της «παράνομης εισόδου», πάνω στην οποία βασίζεται η αποτρεπτική πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης, δεν συμβαδίζει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Ακούγεται πάρα πολύ φρικτό», δήλωσε η Μάρτα Παρντάβι του Ουγγρικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, σημειώνοντας ότι κανείς δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει τι συμβαίνει μέσα στις νεκρές αυτές ζώνες. «Ακολουθεί την αρχή "δεν τους βλέπουμε, δεν τους σκεφτόμαστε", πρόκειται για εγκαταστάσεις από τις οποίες απουσιάζει οποιαδήποτε διαφάνεια».

«Δεν μας αρέσει η ιδέα της ζώνης τράνζιτ, αν αυτό σημαίνει ότι σε αυτήν δεν θα ισχύει η ουγγρική νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά πρότυπα», υποστήριξε και ο τοπικός συντονιστής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Βενσάν Κοστέλ.

Εν τω μεταξύ, σάλος έχει ξεσπάσει στην Ουγγαρία για την εικονολήπτρια Πέτρα Λάζλο, η οποία κινηματογραφούσε την είσοδο προσφύγων στα σύνορα και, μόλις είδε έναν άνδρα με ένα παιδί στην αγκαλιά να ξεφεύγει από τον αστυνομικό κλοιό, έσπευσε να του βάλει τρικλοποδιά, ενώ εν συνεχεία κλώτσησε ένα παιδί. Ο διαδικτυακός σταθμός N1TV, που εργαζόταν και ο οποίος πρόσκειται στο ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ, ανακοίνωσε ότι η Λάζλο απολύθηκε λόγω «απαράδεκτης συμπεριφοράς».

Μερικές εκατοντάδες από τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία προσπάθησαν χθες να διασχίσουν τη Δανία με κατεύθυνση τη Σουηδία, με αποτέλεσμα η δανέζικη αστυνομία να διακόψει τη σιδηροδρομική σύνδεση Γερμανίας – Δανίας και να αποκαταστήσει τους συνοριακούς ελέγχους, ενώ ομάδα περίπου 300 προσφύγων κινείτο με τα πόδια από το Πάντμποργκ, πρώτη πόλη στη δανέζικη πλευρά, προς την Κοπεγχάγη, απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων.

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία έφθασαν χθες οι πρώτοι από τους 1.000 πρόσφυγες που συμφώνησε να δεχθεί άμεσα το Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή