Η Ουγγαρία ως πρότυπο της ΠΓΔΜ

Η Ουγγαρία ως πρότυπο της ΠΓΔΜ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. «Τραγικές» χαρακτηρίζονται οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στα ουγγρικά σύνορα, ενώ τεράστιες είναι οι δυσκολίες και στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, την ώρα που η γείτων εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την ουγγρική μέθοδο, οχυρώνοντας τα σύνορα με φράκτη.

Mιλώντας στο ουγγρικό περιοδικό «Φιγκιέλο», ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, υποστήριξε ότι η χώρα του θα χρειαστεί «κάποιου είδους “αμυντική” δομή», σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν είναι λύση μακροπρόθεσμα. «Αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό που μας ζητάει η Ε.Ε., θα χρειαστούμε είτε στρατιώτες είτε φράχτη είτε έναν συνδυασμό και των δύο», είπε ο Πόποσκι. Τη Δευτέρα, αριθμός ρεκόρ 7.000 προσφύγων εισήλθε στην ΠΓΔΜ. «Ομως όποτε παίρνουμε στα σοβαρά αυτό που μας ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και προσπαθούμε να ελέγξουμε τα σύνορα και να παρεμποδίσουμε την είσοδο ανθρώπων, εισπράττουμε αυτομάτως αρνητική διεθνή αντίδραση», τόνισε ο Πόποσκι. Ανάλογα παράπονα έχει εκφράσει και η Ουγγαρία.

Οι αφίξεις είναι διαρκείς και, ως εκ τούτου, όταν παρουσιάζεται εμπόδιο στη μετακίνηση των προσφύγων (π.χ. έλλειψη πλοίων στα ελληνικά νησιά, απόφαση των Αρχών της ΠΓΔΜ να κλείσουν τα σύνορα, κλείσιμο σιδηροδρομικών σταθμών στην Ουγγαρία), δημιουργείται συνωστισμός που δυσχεραίνει απείρως περισσότερο τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενισχύοντας τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό, καθώς και η χρήση μεθόδων αστυνομικής καταστολής εναντίον ταλαιπωρημένων οικογενειών προσφύγων, προξενεί τη διεθνή κατακραυγή, στην οποία αναφέρθηκε ο Σλαβομακεδόνας υπουργός.

Χθες ένα τέτοιο ανθρώπινο «μποτιλιάρισμα» δημιουργήθηκε στη Βουδαπέστη, καθώς η Αυστρία διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία ειδικών τρένων ανάμεσα στις δύο χώρες για «να συντηρηθεί το τροχαίο υλικό».

Η μεγαλύτερη εστία ανθρωπιστικής κρίσης αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας. «Η κατάσταση εδώ είναι μια μεγάλη καταστροφή, γιατί έρχονται πολλοί πρόσφυγες κάθε ώρα», είπε η Αυστριακή εθελόντρια, Κάθριν Νιντερμόζερ. «Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν έχουμε σκηνές για να κοιμήσουμε τους ανθρώπους, δεν έχουμε ούτε ηλεκτρισμό, άρα ούτε ζεστό νερό». Η θερμοκρασία στην περιοχή πέφτει ήδη στους 6 βαθμούς τη νύχτα, ενώ οι γιατροί ανησυχούν σοβαρά για την υγεία των προσφύγων που θα φθάσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς χιλιάδες εξετέθησαν χθες και προχθές σε καταρρακτώδεις βροχές στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν χθες κάτω από τη βροχή, σε λασπωμένα χωράφια, μέχρι να τους επιτρέψουν οι Αρχές της ΠΓΔΜ την είσοδο. Το καφενείο του σιδηροδρομικού σταθμού της Ειδομένης έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για γυναίκες και παιδιά, πολλά από τα οποία έχουν πυρετό.

Πολύ πιο βόρεια, στη Χάγη, ο Χερτ Βίλντερς, ένας πολιτικός που έχει κάνει καριέρα αναμοχλεύοντας μίση, περιέγραφε την κατάσταση ως εξής: «Δεχόμαστε ισλαμική εισβολή. Μάζες νεαρών γενειοφόρων που ψέλνουν “ο Αλλάχ είναι μεγάλος” κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη. Είναι μια εισβολή που απειλεί την ευημερία μας, την ασφάλειά μας, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας», είπε ο Βίλντερς στην ολλανδική Βουλή. Στην Ολλανδία, ποσοστό 53% του πληθυσμού διαφωνεί με τη φιλοξενία περισσότερων προσφύγων από τους 2.000 που έχει συμφωνήσει να κάνει δεκτούς η κυβέρνηση.

Αντίθετα, αισθητά έχει μεταστραφεί το κλίμα στη Γαλλία, όπου αντίστοιχο ποσοστό (53%) ζητεί την αποδοχή περισσότερων προσφύγων, σημαντική αύξηση σε σχέση με το 44% της περασμένης εβδομάδας. Οι ερευνητές περιμένουν να περάσει λίγο χρονικό διάστημα από το παγκόσμιο σοκ που προξένησαν οι πρόσφατες προσφυγικές τραγωδίες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η μεταστροφή είναι μόνιμη ή παροδική.

Στο μεταξύ, ομαλοποιήθηκε χθες η κατάσταση στα σύνορα Δανίας – Γερμανίας, καθώς οι δανικές αρχές επέτρεψαν την είσοδο σε μερικούς εκατοντάδες πρόσφυγες που κατευθύνονται προς τη Σουηδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή