Τουσκ: Εκτακτη Σύνοδος για το προσφυγικό, αν δεν βρεθεί λύση τη Δευτέρα

Τουσκ: Εκτακτη Σύνοδος για το προσφυγικό, αν δεν βρεθεί λύση τη Δευτέρα

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. μέσα στον Σεπτέμβριο, αν δεν προκύψει συμφωνία μεταξύ των υπουργών των κρατών για την κατανομή των προσφύγων, γνωστοποίησε την Παρασκευής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Χωρίς ένα στέρεο σημάδι αλληλλεγγύης και ενότητας από τους υπουργούς την Δευτέρα, θα συγκαλέσω έκτακτη Σύνοδο για το προσφυγικό μέσα στον Σεπτέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.

Στόχος είναι μια συμφωνία για την κατανομή 160.000 προσφύγων εντός της Ε.Ε. από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, οι οποίες έχουν υποστεί τεράστια βάρος από τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές, κυρίως από την εμπόλεμη Συρία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι έχει εντοπίσει κάποια σημάδια αλλαγής μεταξύ των κρατών-μελών που έως τώρα εμφανίζονταν απρόθυμα να δεχθούν αιτούντες άσυλο στο εσωτερικό τους, λόγω του αυξανόμενου αντι-μεταναστευτικού πνεύματος που είχε επικρατήσει.

«Μετά από επαφές με κράτη-μέλη τις τελευταίες ημέρες, είμαι πιο αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια λύση που θα βασίζεται σε συναίνεση και ουσιώδη αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ σε άλλο μήνυμά του στο Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή