ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Ενα βήμα πριν από την κατάρρευση βρίσκεται η συγκυβέρνηση καθολικών-προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς οι υπουργοί των προτεσταντικών κομμάτων αποχώρησαν από την κυβέρνηση. Την τελευταία φορά που οι δύο πλευρές ήρθαν σε προστριβές, το 2002, απαιτήθηκαν πέντε χρόνια προκειμένου να αποκατασταθεί η κυβερνητική συνεργασία.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Πίτερ Ρόμπινσον, παραιτήθηκε την Πέμπτη και ζήτησε από το Λονδίνο να αναστείλει τη λειτουργία του βορειοϊρλανδικού Κοινοβουλίου και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνηση του πληθυσμού των 1,8 εκατομμυρίων.
Η συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» του 1998 είχε θέσει τέρμα σε τρεις δεκαετίες φονικής έντασης ανάμεσα σε καθολικούς που επιθυμούσαν την ένωση με την Ιρλανδία και προτεστάντες που επιθυμούσαν την παραμονή στη Βρετανία.
Η λύση που έκτοτε λειτουργεί συνίσταται στην αποκέντρωση εξουσιών προς το βορειοϊρλανδικό Κοινοβούλιο (Στόρμοντ) και τη συγκυβέρνηση ανάμεσα στους άλλοτε ορκισμένους αντιπάλους DUP (προτεστάντες) και Σιν Φέιν (καθολικούς Ιρλανδούς εθνικιστές).
Δύο φόνοι, ένας την άνοιξη και ένας τον Αύγουστο, στάθηκαν η αφορμή για να διαταραχθεί η ισορροπία αυτή. Μετά τον φόνο του πρώην μέλους του ιρλανδικού ρεπουμπλικανικού στρατού, IRA, Κέβιν Μακ Γκίγκαν τον Αύγουστο, ο αστυνομικός διοικητής της Βόρειας Ιρλανδίας, Τζορτζ Χάμιλτον, υποστήριξε ότι o «προσωρινός IRA» εξακολουθεί να υπάρχει. Ο Χάμιλτον θεωρεί τη δολοφονία ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ παλιών μελών του ΙRA. Υποστηρίζοντας ότι «κάποιες από τις δομές του προσωρινού ΙRA από τη δεκαετία του 1990 παραμένουν στη θέση τους», ο Χάμιλτον τόνισε ωστόσο ότι οι δομές αυτές ακολουθούν ριζικά διαφορετική στρατηγική. Ο Χάμιλτον είχε δηλώσει ότι πιστεύει πως ο προσωρινός ΙRA συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο πεδίο της πολιτικής και δεν εμπλέκεται με την τρομοκρατία.
Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, υποστήριξε ότι ο IRA «έχει φύγει και δεν επιστρέφει». Ακόμη και αν ο φόνος του Μακ Γκίγκαν ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών για τον φόνο άλλου πρώην μέλους του ΙRA, την άνοιξη, και όχι πράξη με πολιτική στόχευση, έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του Λονδίνου.
«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας μας ενεργές παραστρατιωτικές οργανώσεις», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς η αστυνομία συνελάμβανε κορυφαία στελέχη του Σιν Φέιν. Τα στελέχη αυτά αφέθησαν ελεύθερα και δήλωσαν ότι θα μηνύσουν την αστυνομία για παράνομη κράτηση, αλλά η εμπιστοσύνη δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα.
«Αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, θα περάσει πολύς καιρός μέχρις ότου αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία της ή η λειτουργία του Κοινοβουλίου», προειδοποίησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι. Το Σιν Φέιν είναι ανερχόμενη πολιτική δύναμη στο εσωτερικό της Ιρλανδίας και η επάνοδός του στο καθεστώς του υπόπτου για σχέσεις με «παραστρατιωτικές οργανώσεις», καθώς και οι συλλήψεις των στελεχών του, πλήττουν την εικόνα του.