Η 11/9 στοιχειώνει ακόμη τις ΗΠΑ

Η 11/9 στοιχειώνει ακόμη τις ΗΠΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν χθες περίπου τρεις χιλιάδες συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, δεκατέσσερα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους που σημάδεψε, εκτός από την Ιστορία, και τις ζωές χιλιάδων ατόμων. Αεροπειρατές της Αλ Κάιντα είχαν συντρίψει δύο εμπορικές πτήσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ένα μέχρι τότε συνηθισμένο πρωινό του 2001. Στη συνέχεια, ένα τρίτο αεροσκάφος χτύπησε το Πεντάγωνο στο Αρλιγκτον της Βιρτζίνια και ένα ακόμη κατέπεσε σε χωράφι στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια.

Στους Δίδυμους Πύργους, η εκδήλωση μνήμης για τη θλιβερή επέτειο πραγματοποιήθηκε και φέτος με τον καθιερωμένο πλέον τρόπο. Τα ονόματα των νεκρών διαβάστηκαν δυνατά μπροστά στο Σημείο Μηδέν, όπου άλλοτε έστεκαν οι δύο ουρανοξύστες. Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, πριν πραγματοποιήσει συνάντηση με στρατιωτικούς στη βάση Τζορτζ Μιντ στο Μέριλαντ. Κλειστή εκδήλωση μνήμης για τους συγγενείς των νεκρών του Πενταγώνου διοργανώθηκε από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ.

Οι συγγενείς των σαράντα επιβατών και μελών του πληρώματος που έχασαν τη ζωή τους στην πτήση 93 της United Airlines βρέθηκαν στο Σάνκσβιλ, όπου ανεγέρθηκε πρόσφατα εθνικό μνημείο για τα θύματα, που φέρεται να κατέβαλαν ηρωικές προσπάθειες για να αποτρέψουν τους αεροπειρατές χωρίς επιτυχία. Οι τρομοκράτες συνέτριψαν το αεροπλάνο με ταχύτητα 965 χιλιόμετρων την ώρα.

Η περιοχή γύρω από το Σημείο Μηδέν, κέντρο μεγάλης εμπορικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας, έχει επανέλθει έκτοτε στους πρότερους ρυθμούς της. Δίπλα στην έκταση όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι υπάρχει σήμερα ένα νέο Κέντρο Εμπορίου, δηλαδή ο ψηλότερος ουρανοξύστης σε όλο το δυτικό ημισφαίριο. Η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα ξεκίνησε στις 08.46 τοπική ώρα. Ακριβώς την ίδια ώρα πριν από δεκατέσσερα χρόνια το πρώτο αεροσκάφος είχε καρφωθεί στον βόρειο πύργο. Ο νότιος πύργος χτυπήθηκε περίπου ένα τέταρτο αργότερα, στις 09.03.

Την Πέμπτη, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε τη σύλληψη ενός 20χρονου άνδρα από τη Φλόριντα, ο οποίος κατηγορείται για τον σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης με εκρηκτικό μηχανισμό σε χύτρα ταχύτητας σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου στην πόλη του Κάνσας. Ο Τζόσουα Ράιν Γκόλντμπεργκ φέρεται να έδινε διαδικτυακά πληροφορίες για εκρηκτικά, συσκευές και όπλα μαζικής καταστροφής. Εάν ο νεαρός καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και είκοσι ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή.

Ο πληροφοριοδότης των αμερικανικών ομοσπονδιακών αρχών ήρθε σε επαφή με τον Γκόλντμπεργκ και υποκρίθηκε ότι ήθελε πληροφορίες για την κατασκευή βόμβας. Ο 20χρονος συμβούλεψε τον πράκτορα του FBI να κατασκευάσει μία βόμβα από χύτρα ταχύτητας και να τη γεμίσει με καρφιά και άλλα μεταλλικά αντικείμενα, βουτηγμένα σε ποντικοφάρμακο. Οταν ο άγνωστος είπε στον νεαρό ότι μένει στο Κάνσας, εκείνος του υπέδειξε την τοποθεσία της εκδήλωσης μνήμης ως το κατάλληλο μέρος για να τοποθετήσει τη βόμβα του. Οι συζητήσεις μεταξύ του 20χρονου και του πληροφοριοδότη αποδεικνύουν πως ο Γκόλντμπεργκ ενθάρρυνε σχέδια για τζιχαντιστική επίθεση.

Η μήνυση κατά του Γκόλντμπεργκ κάνει λόγο, επίσης, για ένα μάρτυρα από την Αυστραλία, ο οποίος σχολίασε ότι ο νεαρός ήταν «διαδικτυακό τρολ» και ότι χρησιμοποιούσε πολυάριθμες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Οι συνομιλίες γίνονταν από τον Η/Υ της μητέρας του και ο Γκόλντμπεργκ φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις διαδικτυακής απάτης και παράνομης οικειοποίησης της ταυτότητας άλλων ατόμων στο Διαδίκτυο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή