Η Ουγγαρία κατηγορεί την Ελλάδα για την κρίση

Η Ουγγαρία κατηγορεί την Ελλάδα για την κρίση

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Την απειλή ότι ο στρατός της Ουγγαρίας «θα σταματήσει απλώς να συνοδεύει ευγενικά» τους πρόσφυγες και μετανάστες, εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σε περίπτωση που την Τρίτη το ουγγρικό υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει ότι συντρέχει λόγος να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, «θα φυλακίζονται πάραυτα», είπε ο Ορμπάν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα. «Αφού η Ελλάδα δεν προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, πρέπει να το κάνουμε εμείς», υποστήριξε ο Ορμπάν. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκές δυνάμεις στα ελληνικά σύνορα, προκειμένου να επιτύχουν αυτές τους στόχους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αντί των ελληνικών αρχών. Αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους», υποστήριξε ο Ορμπάν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαφωνεί με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, που επιδιώκει να εφαρμόσει η ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ την ίδια στάση τήρησαν χθες, σε συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, και οι ομόλογοί του της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας. «Εχουμε την πεποίθηση ότι εμείς ως χώρες πρέπει να διατηρούμε τον έλεγχο του αριθμού των προσφύγων που θα υποδεχθούμε», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

Οι αντιρρήσεις χωρών που θεωρούν ότι ο έλεγχος των νεοεισερχομένων είναι απόφαση κυρίαρχων κρατών και όχι της Ε.Ε. έχουν επί χρόνια μπλοκάρει την ανάπτυξη κοινών πολιτικών ασύλου. Η δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών, φέτος, δεν έχει άρει τις αντιρρήσεις.

Πολλοί από τους πρόσφυγες κατευθύνονται προς τη Γερμανία, η οποία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για τη στέγαση και τη σίτισή τους. Εκατοντάδες γυμναστήρια και αθλητικοί χώροι σε όλη τη χώρα δεν θα λειτουργήσουν φέτος, καθώς έχουν μετατραπεί σε κέντρα προσωρινής στέγασης, ενώ 27 στρατόπεδα έχουν ήδη χωριστεί στη μέση με φράχτες, και λειτουργούν κατά το ήμισυ ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κατά το άλλο ήμισυ ως χώροι φιλοξενίας προσφύγων.

«Οι δυνατότητές μας γίνονται όλο και λιγότερες», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, τονίζοντας ότι μόνο σήμερα και αύριο αναμένονται στη χώρα 40.000 νέες αφίξεις, ενώ έχει τεθεί σε επιφυλακή ο στρατός προκειμένου να διαχειριστεί ενδεχόμενες έκτακτες καταστάσεις. «Η χώρα μπορεί να βασίζεται στην Μπούντεσβερ (ομοσπονδιακό στρατό)» δήλωσε η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα Φον ντερ Λέγιεν. Παρ’ όλα αυτά ο Σταϊνμάγιερ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «δραστικές» λύσεις πλήρους αποκλεισμού των εξωτερικών συνόρων, γιατί αυτό αντιβαίνει στις αξίες του ανθρωπισμού.

Η πολιτική ανοικτών θυρών που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος, με την ενθάρρυνση της γερμανικής βιομηχανίας που τελεί σε αναζήτηση εργατικού δυναμικού, αντιμετωπίζεται όλο και πιο επικριτικά από τους Βαυαρούς συναδέλφους της. «Βάζουμε τους εαυτούς μας σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την οποία σύντομα δεν θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της βαυαρικής CSU, αδελφού κόμματος της CDU, Χορστ Ζέχοφερ. «Ηταν ένα λάθος που θα μας απασχολήσει πολύ καιρό. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ξαναβάλουμε τον φελλό στο μπουκάλι».

Ο Ζέχοφερ προσκάλεσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν σε συνεδρίαση της CSU, προκειμένου να «αναζητηθεί από κοινού μια λύση». Ακόμη σκληρότερος ήταν ο αντιπρόεδρος της CSU, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτικό σφάλμα άνευ προηγουμένου», με «καταστροφικές συνέπειες».

Στο μεταξύ στην Ουγγαρία, χιλιάδες άνθρωποι κινούνταν και χθες πεζή με κατεύθυνση την Αυστρία, ενώ ο αυτοκινητόδρομος, στον οποίο προ δεκαπενθημέρου είχε βρεθεί φορτηγό με 71 πτώματα προσφύγων, έκλεισε προσωρινά χθες λόγω της πομπής. Χθες έλυσε τη σιωπή της η Πέτρα Λάζλο, η εικονολήπτρια που είχε κινηματογραφηθεί να βάζει τρικλοποδιά σε άνδρα με παιδί στην αγκαλιά και να κλωτσάει κοριτσάκι, στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας. «Λυπάμαι πραγματικά για ό,τι συνέβη. Είμαι συγκλονισμένη από αυτό που έκανα, αλλά και από αυτό που μου συνέβη», είπε η Λάζλο, που απολύθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος. Η Λάζλο υποστήριξε ότι ενήργησε σε μία «στιγμή πανικού». Ο ακροδεξιών τάσεων ιντερνετικός τηλεοπτικός σταθμός Ν1ΤV, στον οποίο εργαζόταν, δέχθηκε χθες διαδικτυακή επίθεση και χάθηκε από το Διαδίκτυο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή