Πομπή-ένδειξη για την κάλπη

Πομπή-ένδειξη για την κάλπη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Ως επίδειξη δύναμης του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλωνίας επρόκειτο να λειτουργήσει ο χθεσινός εορτασμός της εθνικής επετείου της Καταλωνίας, της «Ντιάντα», δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου. Ο όγκος της πομπής, στην οποία τα περασμένα χρόνια μετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι, επρόκειτο να δώσει ενδείξεις για το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο πρόεδρος της αυτόνομης διοίκησης της Καταλωνίας Αρτουρ Μας επανέλαβε χθες ότι θα εκλάβει την ψήφο της 27ης Σεπτεμβρίου ως εντολή απόσχισης σε περίπτωση που τα αυτονομιστικά κόμματα αποσπάσουν πάνω από 50% των εδρών στην τοπική Βουλή. Ο Μας δήλωσε ότι η πλειοψηφία των εδρών είναι αρκετή για να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, αν και σε περίπτωση που υπάρξει παράλληλα και πλειοψηφία ψήφων «το ζήτημα θα είναι απολύτως ξεκάθαρο». Ο Μας υπενθύμισε ότι η Καταλωνία είχε επιχειρήσει να αποφασίσει για το ζήτημα με δημοψήφισμα, το οποίο όμως, όπως σημείωσε, «μπλόκαρε» η κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Παράλληλα, ο Μας εκτίμησε ότι «για λόγους πραγματισμού» η Ε.Ε. δεν θα εκδιώξει μιαν ανεξάρτητη Καταλωνία και δεν θα θέσει τις 5.000 πολυεθνικές που βρίσκονται στην Καταλωνία εκτός Ε.Ε. Το αντίστροφο επιχείρημα χρησιμοποίησε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος είπε ότι για τις αγορές η απόσχιση είναι «ανεπιθύμητη και ανέφικτη». Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι είχε επισκεφθεί το Βερολίνο συνοδευόμενος από κορυφαία στελέχη της ισπανικής οικονομικής ζωής, αποσπώντας τη δημόσια υποστήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ προς την απαραβίαστη ενότητα της Ισπανίας.

«Είναι άλλο να έχεις πλειοψηφία ικανή για να κυβερνήσεις και άλλο να έχεις την πλειοψηφία που αποφασίζει για την Ισπανία», δήλωσε χθες η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία. Ο δε επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι ο Μας «μιλάει πολύ για την πατρίδα, αλλά η πατρίδα του είναι η Ελβετία», σε μια αναφορά στα οικονομικά σκάνδαλα του συντηρητικού αυτονομιστικού κόμματος του Μας.

Η χθεσινοβραδινή πομπή επρόκειτο να χωριστεί σε δέκα ζώνες, οι οποίες αντιστοιχούν στους 10 άξονες της νέας «καταλανικής δημοκρατίας»: την καινοτομία, τον πολιτισμό/παιδεία, την εδαφική ισορροπία, τη βιωσιμότητα, την αλληλεγγύη, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, το άνοιγμα προς τον έξω κόσμο και τη δημοκρατία. Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην πομπή της λεωφόρου Μεριντιάνα, επικαλούμενη τα επίσημα καθήκοντα συντονισμού των εκδηλώσεων από το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας.

Στην πράξη, η στάση της Κολάου απηχεί την αμφίθυμη στάση του αριστερού Podemos απέναντι στο αυτονομιστικό κίνημα. Οσο για το έτερο ανερχόμενο κόμμα της ισπανικής πολιτικής σκηνής, το κεντροδεξιό Ciudadanos, αυτό βασίζει την ταυτότητά του στην ενότητα της Ισπανίας και απέχει από την πομπή, οργανώνοντας ξεχωριστή εκδήλωση στην Ταραγόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή