ΗΠΑ: Πιθανόν η Ρωσία να δημιουργεί προκεχωρημένη αεροπορική βάση στη Συρία

ΗΠΑ: Πιθανόν η Ρωσία να δημιουργεί προκεχωρημένη αεροπορική βάση στη Συρία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινήσεις της Ρωσίας σε ένα αεροδρόμιο στην Συρία υποδεικνύουν σχέδια για τη δημιουργία μιας προκεχωρημένης αεροπορικής βάσης, υποστήριξε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις πληροφορίες που διαθέτει.

«Έχουμε παρατηρήσει κινήσεις ανθρώπων και πραγμάτων που υποδεικνύουν ότι [σ.σ. οι Ρώσοι] σχεδιάζουν να χρησιμοποιούσουν αυτή την βάση εκεί, νότια της Λαττάκεια, ως προκεχωρημένη αεροπορική βάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου υποπλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

Παράλληλα σήμερα, δύο μη κατονομαζόμενοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Ρωσία έχει παρατάξει επτά άρματα μάχης σε ένα συριακό αεροδρόμιο, στο πλαίσιο ενεργειών προετοιμασίας, τονίζοντας πως οι προθέσεις της Μόσχας μετά την ανάπτυξη βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού στην Συρία παραμένουν αδιευκρίνιστες. Ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχος ανέφερε πως 7 ρωσικά άρματα μάχης T-90 εντοπίστηκαν σε ένα αεροδρόμιο κοντά στην Λαττάκεια, προπύργιο των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Ρωσία έχει επίσης αναπτύξει πυροβόλα, που όπως τόνισαν φαίνεται να έχει παραταχθεί αμυντικά για να προστατέψει το ρωσικό προσωπικό που έχει σταθμεύσει εκεί. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είχε προηγουμένως αναφέρει πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν παρατάξει περίπου 200 πεζοναύτες στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, η Μόσχα, κατά την προηγούμενη εβδομάδα, έστελνε περίπου δύο πτήσεις με φορτία την ημέρα προς το αεροδρόμιο. Οι ισχυρισμοί για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος στην Συρία είναι «ψέμα», δήλωσε πάντως σήμερα ο πρέσβης της Συρίας στην Ρωσία Ριάντ Χαντάντ, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.

«Συνεργαζόμαστε με την Ρωσία για 30-40χρόνια σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής σφαίρας. Ναι, παραλαμβάνουμε όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό, όλα αυτά γίνονται αντίστοιχα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ των χωρών μας…Αλλά η συζήτηση για την (ρωσική) παρουσία στρατευμάτων στην συριακή επικράτεια είναι ένα ψέμα που διασπείρουν δυτικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες» της Αμερικής, δήλωσε ο Χαντάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή