Φόβοι των ΗΠΑ για τη ρωσική αεράμυνα

Φόβοι των ΗΠΑ για τη ρωσική αεράμυνα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Επικίνδυνο» χαρακτήρισε τη Δευτέρα Αμερικανός πτέραρχος τον εκσυγχρονισμό της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008 και εξελίσσεται ακόμη και σήμερα, όπως π.χ. με την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας γύρω από τη Χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο πτέραρχος Φρανκ Γκόρεντς, διοικητής των αμερικανικών εναέριων δυνάμεων στην Ευρώπη, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ανησυχεί έντονα για την αύξηση και τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών αεροσκαφών, καθώς και των ρωσικών πυραυλικών δυνάμεων. «Οφείλω να είμαι ειλικρινής. Το πλεονέκτημα το οποίο απολάμβαναν οι ΗΠΑ στον αέρα συρρικνώνεται διαρκώς», δήλωσε ο πτέραρχος, στο περιθώριο ομιλίας του στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι ρωσικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των αεροπορικών δυνάμεων και η κατασκευή νέων, πανίσχυρων πυραύλων εδάφους – εδάφους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Οι Ρώσοι, εκτός της Κριμαίας, έχουν ενισχύσει τα συστήματα αεράμυνας γύρω από τον θύλακο του Καλίνινγκραντ, μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. «Η έμφαση που δίνουν Αμερικανοί επιτελείς στις προόδους της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τον ρωσικό παράγοντα», είπε ο ίδιος.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία χρειάζεται τώρα να αναπτύξει νέες μεθόδους εκπαίδευσης και τακτικές, ώστε να αντεπεξέλθει στη νέα πρόκληση. Ολοκληρώνει αυτή την εβδομάδα την πρώτη ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones τύπου MQ-1 Predator στη Λετονία, κάτι που αποτελεί και την πρώτη ανάπτυξή τους επί ευρωπαϊκού εδάφους. «Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να πείσει τους Ευρωπαίους για την ανάγκη χρήσης του συστήματος αυτού, παρότι οι πολυσύχναστοι ευρωπαϊκοί ουρανοί και τα προβλήματα επιχειρησιακής τους υποστήριξης δυσχεραίνουν την προσπάθεια», τόνισε ο πτέραρχος Γκόρεντς.

Η ρωσική πολεμική αεροπορία έχει εκτείνει την ακτίνα δράσης της τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιώντας περιπολίες πολύ κοντά στον εναέριο χώρο της Βρετανίας και του Καναδά -μέλη του ΝΑΤΟ- αξιοποιώντας αεροσκάφη από τον μεγάλο στόλο βομβαρδιστικών της και προκαλώντας εικονικές αερομαχίες με αεροσκάφη αυτών των δυτικών χωρών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή