Στόχος τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των δικαστικών ερευνών και των αστυνομικών επιδρομών κατά συγκροτημάτων του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου προστέθηκε χθες, εντείνοντας τις ανησυχίες για την τύχη της ελευθεροτυπίας στην πορεία προς τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1/11.

Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολία», εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα εναντίον του μεγάλου δημοσιογραφικού ομίλου Dogan με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας». Η αφορμή δόθηκε από δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Hurriyet, η οποία ανήκει στον όμιλο Dogan, όπου νεκροί Τούρκοι στρατιώτες, θύματα επίθεσης μαχητών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ, εικονίζονταν με αναγνωρίσιμα τα πρόσωπά τους, κάτι που θεωρείται ασέβεια προς τους νεκρούς. Αντίθετα, οι αντάρτες του ΡΚΚ που σκοτώθηκαν στις ίδιες συγκρούσεις εικονίζονταν με αλλοιωμένα τα πρόσωπα, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα.

Η εισαγγελική έρευνα αφορά και το CNN Turk. Το δημοφιλές τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο επίσης ανήκει στον όμιλο Dogan μπήκε στο στόχαστρο με αφορμή συνέντευξη ακτιβίστριας των μεγάλων διαδηλώσεων του 2013, στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Οι διωκτικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εν λόγω ακτιβίστρια οργανώθηκε στο «τρομοκρατικό» ΡΚΚ. Οπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ανατολία», οι εισαγγελείς παρακινήθηκαν να προχωρήσουν στην έρευνα ύστερα από δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Gunes, που κατηγορούσε τον ιδιοκτήτη του ομίλου, Αϊντίν Ντογκάν, ότι χρησιμοποιεί τη δύναμη που κατέχει για να προσφέρει κάλυψη σε τρομοκράτες.

Το τελευταίο δεκαήμερο, τα γραφεία της Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη δέχθηκαν δύο φορές επιθέσεις οπαδών του Ερντογάν, εξοργισμένων για την κάλυψη των κλιμακούμενων συγκρούσεων μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών από την πλευρά της εφημερίδας. «Μήπως η κυβέρνηση σκοπεύει να τους κλείσει ενόψει των εκλογών;» διερωτάται με σχετική ανακοίνωσή της η διεθνής οργάνωση για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία σύγκρουσης με την τρομοκρατία. Καθένας οφείλει να παίξει τον ρόλο του με την απαιτούμενη ευαισθησία. Η άμεση ή έμμεση διάδοση της προπαγάνδας μιας τρομοκρατικής οργάνωσης δεν μπορεί να συνδέεται με την ελευθερία του Τύπου».

Το σχόλιο του κ. Καλίν αφορούσε κυρίως την αστυνομική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε προχθές, Δευτέρα, στα γραφεία του περιοδικού Nokta. Αφορμή, σ’ αυτή την περίπτωση, είχε σταθεί η δημοσίευση σατιρικού φωτομοντάζ το οποίο εμφάνιζε τον πρόεδρο Ερντογάν να βγάζει selfie (αυτοφωτογράφιση μέσω κινητού τηλεφώνου) δίπλα στη σορό Τούρκου στρατιώτη. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι εκμεταλλεύεται τα πατριωτικά αισθήματα των συμπολιτών του για ψηφοθηρικούς λόγους.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του CNN Turk και δημοσιοποιήθηκε χθες, το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) των Ερντογάν-Νταβούτογλου σημειώνει μικρή άνοδο, σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου, φτάνοντας από το 40,9% στο 41,4%. Συνεχίζει όμως να απέχει αρκετά από την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας. Μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζει το κεμαλικό CHP (27,3% από 25%) ενώ το εθνικιστικό ΜΗΡ κινείται καθοδικά, στο 15,3% και το φιλοκουρδικό HDP παραμένει σταθερό στο 13%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT