ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Η εφαρμογή της πολιτικής των «κλειστών συνόρων» αποδεικνύεται πολύ πιο εύκολη στη θεωρία, παρά στην πράξη, για την κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν, με εντολή της οποίας η ουγγρική αστυνομία εξαπέλυσε χθες δακρυγόνα και νερό υπό πίεση εναντίον προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν στο ουγγρικό έδαφος. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις σκηνές στα σερβοουγγρικά σύνορα, όπου, παρά την ανακοίνωση της Ουγγαρίας ότι τα σύνορα κλείνουν εντελώς για τις επόμενες 30 ημέρες, συσσωρεύονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες.
Εν τω μεταξύ, στην Αδριανούπολη παρέμειναν χθες για δεύτερη νύχτα εκατοντάδες πρόσφυγες που ζητούν να διασχίσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα αλλά παρεμποδίζονται από την τουρκική αστυνομία. «Δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Ισως θα τους επιτρέψουμε να μείνουν δύο με τρεις μέρες, αλλά μετά θα πρέπει να φύγουν», είπε ο κυβερνήτης της Αδριανούπολης Ντουρσούν Αλί Σαχίν. Η κατάσταση στον πρόχειρο καταυλισμό παρέμεινε χθες ήρεμη, σε αντίθεση με τις εντάσεις στα σερβοουγγρικά σύνορα, εξαιτίας των οποίων ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στο Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη. Καθώς οχήματα του ουγγρικού στρατού, τα οποία φέρουν πολυβόλα, έφθαναν στα σύνορα, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για τη μετανάστευση, Αλεξάντερ Βούλιν, έσπευσε στην περιοχή διαμαρτυρόμενος εντονότατα για τη ρίψη δακρυγόνων εντός του σερβικού εδάφους.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η οργή της Βουδαπέστης, η οποία κάλεσε τη Σερβία να επέμβει ώστε να αποτραπούν «επιθέσεις σε βάρος της ουγγρικής αστυνομίας από το σερβικό έδαφος». Μετά από έντονες διαβουλεύσεις, χθες το βράδυ η Σερβία συμφώνησε να στείλει ενισχύσεις στα σύνορα.
«Η Ουγγαρία έχει την υποχρέωση να προστατεύσει αυτούς που χρειάζονται προστασία. Δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορα εντελώς. Είναι ένα τεράστιο βήμα πίσω για την Ευρώπη», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπιορν Γιάγκλαντ.
Πάντως η Ουγγαρία φαίνεται ότι λειαίνει την αντίθεσή της στο ευρωπαϊκό σχέδιο των ποσοστώσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για πανευρωπαϊκή συμφωνία. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ», ο Ορμπάν είπε ότι αν η Ε.Ε. αποφασίσει την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την υποδοχή προσφύγων, η χώρα του θα συμμορφωθεί. «Θα είναι νόμος και θα πρέπει να τον αποδεχθούμε», είπε ο Ορμπάν.
Νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα κατασκευάσει φράκτη και στα σύνορα με τη Ρουμανία, αλλά και στα σύνορα με την Κροατία, η οποία είναι τώρα ο νέος ενδιάμεσος σταθμός προσφύγων. Οι μετακινήσεις προς την Κροατία οδήγησαν τις Αρχές του Ζάγκρεμπ να κινητοποιήσουν τις ομάδες αποναρκοθέτησης, καθώς στα σύνορα έχουν μείνει 50.000 νάρκες από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο.
Η μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων προς τη Γερμανία οδήγησε χθες στην επανεμφάνιση σποραδικών συνοριακών ελέγχων ακόμη και στα γαλλογερμανικά σύνορα, στην περιοχή της Αλσατίας.
O Νικολά Σαρκοζί ζήτησε χθες να υιοθετήσει η Γαλλία πιο αυστηρή γραμμή, υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ όσο φαντάζεται ο κόσμος».
Οι δυσκολίες στα σερβοουγγρικά σύνορα βγήκαν σε καλό τουλάχιστον σε έναν πρόσφυγα, στον Σύρο Οσάμα Αμπντούλ Μοχσέν, ο οποίος προ δεκαημέρου είχε πέσει, καθώς έτρεχε αγκαλιά με τον γιο του, μετά από τρικλοποδιά Ουγγαρέζας εικονολήπτριας. Η ισπανική σχολή προπονητών ποδοσφαίρου CENAFE, μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Μοχσέν ήταν προπονητής ομάδας Α’ Εθνικής στη Συρία, του προσέφερε εργασία στη Μαδρίτη.