Στέγη σε 900 μετανάστες δίνει το Παρίσι

Στέγη σε 900 μετανάστες δίνει το Παρίσι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στέγη σε καταλύματα ανά το Παρίσι προσέφερε χθες ο δήμος της γαλλικής πρωτεύουσας σε περίπου 900 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει εδώ και μήνες σε δύο σημεία της πόλης. Η επιχείρηση μεταφοράς των 500 προσφύγων που βρίσκονταν επί μακρόν κοντά στον σταθμό Αούστερλιτς και των 400 που βρίσκονταν έξω από το δημαρχείο του 18ου διαμερίσματος διεξήχθη χωρίς δυσκολίες.

Το δημαρχείο είχε προειδοποιήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες για τη μετεγκατάστασή τους, ενώ δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν τους καταυλισμούς την Τετάρτη ανέφεραν ότι στην ατμόσφαιρα επικρατούσε ενθουσιασμός και αίσθηση ανυπομονησίας για μια καινούργια ζωή. Στους καταυλισμούς αυτούς ζούσαν και κάποιοι Γάλλοι άστεγοι, οι οποίοι επίσης μεταφέρθηκαν στα καταλύματα.

Οσοι από τους πρόσφυγες ζητήσουν άσυλο, θα μείνουν στα καταλύματα για όσο διάστημα απαιτηθεί, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά τους, ενώ όσοι δεν ζητήσουν, θα μείνουν για τέσσερις εβδομάδες.

Στους καταυλισμούς εθελοντές παρέδιδαν μαθήματα γαλλικών, ενώ άλλοι βοηθούσαν για τις συνεννοήσεις των προσφύγων και μεταναστών με τις Αρχές. Ο Μποομπά, ένας 25χρονος από το Μάλι, έλαμπε από χαρά. «Τώρα πρέπει να πάω στο σχολείο και να ζήσω κάτω από μια στέγη», είπε στην εφημερίδα «Λε Μοντ»· «αυτή είναι η προτεραιότητά μου». Ο 25χρονος, ο οποίος έχασε όλη του την οικογένεια σε ξεσπάσματα βίας στο Γκάο, στο Βόρειο Μάλι, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη ρατσιστική συμπεριφορά που του επιφυλάχθηκε στην Ιταλία. «Θέλω να φτιάξω τη ζωή μου στο Παρίσι», διευκρίνισε. «Οταν μάθω να γράφω και κάνω σπουδές, θα βρω μια δουλειά».

Η χθεσινή επιχείρηση ήταν η δεύτερη των τελευταίων μηνών. Τον Ιούνιο, οι Αρχές του Παρισιού είχαν διαλύσει καταυλισμό κάτω από τις γραμμές του τρένου στη Λα Σαπέλ, πάλι στο 18ο διαμέρισμα στο Βόρειο Παρίσι, μεταφέροντας 1.450 αστέγους πρόσφυγες σε καταλύματα. Μετά την απομάκρυνση των σκηνών των προσφύγων, οι Αρχές του Παρισιού επρόκειτο χθες να τοποθετήσουν φράχτες προκειμένου ο καταυλισμός να μην ξαναδημιουργηθεί. H εκκένωση των καταυλισμών, χθες τα ξημερώματα, έγινε πάνω στην ώρα, καθώς η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από χθες το απόγευμα.

Η πλειονότητα των Γάλλων τάσσεται υπέρ της υποδοχής στη χώρα περισσότερων προσφύγων, κίνηση που ωστόσο θεωρεί πολιτικά ριψοκίνδυνη η κυβέρνηση Ολάντ, με το βλέμμα στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή