Πυρά Ποροσένκο κατά ΜΜΕ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνή κατακραυγή προκάλεσε το προεδρικό διάταγμα του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στη χώρα του περίπου 400 προσώπων, μεταξύ των οποίων και 41 δημοσιογράφων από αρκετές χώρες του κόσμου.

Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων, ο Ποροσένκο επιχείρησε χθες να αναδιπλωθεί, διατάσσοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας να αφαιρέσει από τη «μαύρη λίστα» τρεις δημοσιογράφους του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, δύο ανταποκριτές της ισπανικής εφημερίδας El Pais και έναν συνεργάτη της γερμανικής Die Zeit.

Ο Ποροσένκο υπέγραψε το επίμαχο προεδρικό διάταγμα αργά το βράδυ της Τετάρτης, δίνοντας εντολή στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει νέες κυρώσεις, κατά κύριο λόγο σε Ρώσους αξιωματούχους και σε ρωσικές εταιρείες. Αφορμή γι’ αυτή του την απόφαση στάθηκε η αναγγελία τοπικών εκλογών από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, ερήμην του Κιέβου. Στη μαύρη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνονται ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, ο πρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου και οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες Aeroflot και Gazprombank.

Το στοιχείο που προκάλεσε, όμως, τις περισσότερες διεθνείς αντιδράσεις ήταν η επιλογή του Ποροσένκο να περιλάβει στη λίστα λειτουργούς του Τύπου, χαρακτηρίζοντάς τους «απειλή για τα εθνικά συμφέροντα, την εθνική ασφάλεια, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα», χωρίς μάλιστα να προσκομίζει το παραμικρό ενοχοποιητικό στοιχείο.

Για «επονείδιστη επίθεση στην ελευθεροτυπία» έκανε λόγο ο υπεύθυνος διεθνούς ρεπορτάζ του BBC, Αντριου Ρόι. Ο επί σειράν ετών ανταποκριτής του σταθμού στη Μόσχα Στιβ Ρόζενμπεργκ και η παραγωγός Εμα Γουέλς, όπως ο Ρώσος κάμεραμαν που εργαζόταν για λογαριασμό τους, Αντόν Τσιτσέροφ, περιλαμβάνονταν στη μαύρη λίστα, από την οποία, ωστόσο, αφαιρέθηκαν χθες, ύστερα από την αναδίπλωση του Ποροσένκο.

Με την ίδια απόφαση, αφαιρέθηκαν από τη λίστα οι ρεπόρτερ της El Pais, Αντόνιο Παμπλιέγκα και Ανχελ Σάστρε, οι οποίοι εξαφανίστηκαν στη Συρία τον Ιούλιο και πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί από το «Ισλαμικό Κράτος», όπως και ο Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μίκαλε Ρουτς. Ο τελευταίος εξέφρασε την κατάπληξή του για την αρχική παρουσία του ονόματός του στην εν λόγω λίστα καθώς, όπως δήλωσε, ουδέποτε έχει επισκεφθεί την Ουκρανία, ούτε σκοπεύει να το πράξει.

Η απόφαση Ποροσένκο εισέπραξε αυστηρή κριτική από την πλευρά της Ε.Ε. «Είμαι έκπληκτος, ανησυχώ και ασφαλώς θα συζητήσω με τους Ουκρανούς συναδέλφους αυτή την απόφαση, η οποία δεν εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό πνεύμα», δήλωσε ο επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε ο ΟΟΣΑ, ενώ οξεία ήταν η αντίδραση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι στη μαύρη λίστα φιγουράρει και το όνομα του παγκοσμίου φήμης Γάλλου ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT