ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενίσχυση των δυνατοτήτων των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας, για την καταπολέμηση του ενισχυόμενου τρομοκρατικού κινδύνου, ζήτησε χθες ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας ΜΙ5 της Βρετανίας, παραχωρώντας συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο του BBC.
Ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προγραμματίζει την ψήφιση νέου νόμου αργότερα φέτος, ο οποίος θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες παρακολουθήσεων από την αστυνομία και τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας. Η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίζει, όμως, έντονες επικρίσεις από οργανώσεις υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων.
Στη χθεσινή του συνέντευξη, ο γενικός διευθυντής της ΜΙ5, Αντριου Πάρκερ, είπε ότι η Βρετανία βρίσκεται μπροστά στη σοβαρότερη τρομοκρατική απειλή μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, έχοντας ήδη αποτρέψει έξι τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε μεγάλο αριθμό υπόπτων τρομοκρατικών πράξεων, αν και ο κ. Πάρκερ υπογράμμισε ότι η υπηρεσία του δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για το προσφυγικό κύμα το οποίο προέρχεται από τη Συρία, εκτιμώντας ότι η πιθανότητα να κρύβονται ισλαμιστές ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι μικρή.
Τα σχέδια του πρωθυπουργού για αντιμετώπιση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης νεαρών Βρετανών, οι οποίοι επιλέγουν να ενταχθούν στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους», συναντούν, όμως, τη διαφωνία του ανεξάρτητου ελεγκτή αντιτρομοκρατικών νόμων, Ντέιβιντ Αντερσον.
Ο Αντερσον εκτιμά ότι τα κυβερνητικά σχέδια για πάταξη εξτρεμιστικών οργανώσεων, οι οποίες δρουν εντός των βρετανικών συνόρων, μπορεί να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Αν ληφθούν εσφαλμένες αποφάσεις, ο νέος νόμος κινδυνεύει να προκαλέσει κύμα αντίδρασης στις κοινότητες των μουσουλμάνων της χώρας, οξύνοντας την αίσθηση της αδικίας και ενισχύοντας την εντύπωση ότι το βρετανικό κράτος υπακούει σε ισλαμοφοβικά κίνητρα. Η ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στη βρετανική κοινωνία θα καταστεί αδύνατη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντερσον στην ετήσια έκθεσή του.
Οι επικρίσεις αυτές διατυπώνονται λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση επέβαλε νέους κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους τα ιδρύματα ανώτατης παιδείας οφείλουν να εξετάζουν εάν οι ομιλητές δημόσιων εκδηλώσεών τους είναι εξτρεμιστές.
Τα πανεπιστήμια είναι, επίσης, υποχρεωμένα να συνεργάζονται εφεξής με την κυβέρνηση για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης των φοιτητών.
«Τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν προσπάθεια καταπίεσης της ελευθερίας του λόγου ή φίμωσης των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Αφορούν μόνο τη στέρηση του οξυγόνου από τις εξτρεμιστικές απόψεις και ιδέες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.