Το άνοιξε-κλείσε των συνόρων της Γερμανίας

Το άνοιξε-κλείσε των συνόρων της Γερμανίας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ διαπίστωνε ότι εκτός από τους συμμάχους της Χριστιανοκοινωνιστές στη Βαυαρία και ορισμένα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου, όπως ο Γενς Σπαν, υφυπουργός Οικονομικών, την επέκριναν για το έστω προσωρινό «άνοιγμα» των συνόρων στα προσφυγικά κύματα. Ηδη το δεύτερο Σαββατοκύριακο μετά τα έκτακτα μέτρα που έλαβε μονομερώς η γερμανική κυβέρνηση, οι πρόσφυγες που μπορούσε να «αντέξει» το Μόναχο ήταν μερικές χιλιάδες λιγότεροι από εκείνους που έφταναν στη βαυαρική μητρόπολη.

Παράλληλα, μια σειρά από γερμανικά κρατίδια, όπως εκείνα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (πλην Θουριγγίας), αρνούνταν να δεχθούν άλλους πρόσφυγες και μόνο τρία κρατίδια μετά την έναρξη της μαζικής εισροής προσφύγων συνέχισαν να τους δέχονται. Σημειώνεται ότι η αστυνομία ενημέρωνε διαρκώς τον υπουργό Εσωτερικών Ντε Μεζέρ ότι δεν ήταν σε θέση, με τον ρυθμό της αύξησης των εισερχομένων στη χώρα, να συνεχίσει να τους καταγράφει.

Αυτά θα ήταν και τα επιχειρήματα με τα οποία η κ. Μέρκελ, μία ημέρα μετά την απόφαση να αναστείλει την ισχύ της συνθήκης Σένγκεν, θα δικαιολογούσε τη στροφή 180 μοιρών από την αρχική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης. Tην περασμένη Κυριακή, τα πράγματα είχαν φτάσει πλέον στο σημείο «της μη επιστροφής», όταν ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωνε ότι η χώρα θα ενεργοποιούσε εκ νέου ελέγχους στα σύνορά της.

«Ελπίζαμε ότι έτσι θα στέλναμε και ένα ισχυρό σήμα στους υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε. που συνεδρίαζαν την επόμενη μέρα», είπε στην «Κ» γερμανική διπλωματική πηγή που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη.

Η ίδια πηγή εξήγησε πως η αρχική απόφαση της Μέρκελ να δεχθεί πρόσφυγες χωρίς να τους προωθεί πίσω στις χώρες απ’ όπου έφθασαν στη Γερμανία είχε αυτό ακριβώς το νόημα: Να σηματοδοτήσει ότι η Γερμανία αναλάμβανε «προσωρινά επιπλέον βάρη για να διευκολύνει τις άλλες χώρες της Ε.Ε. στη διαδικασία λήψης δικής τους απόφαση για τη φιλοξενία των προσφύγων».

Οι ελπίδες όμως ότι οι γειτονικές χώρες της Γερμανίας θα αποφάσιζαν όπως επιθυμούσε το Βερολίνο διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις, καθώς η Τσεχία, η Πολωνία και η Σλοβακία ακολούθησαν την πολιτική του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος στην αρχή της κρίσης είχε  εκτιμήσει  ότι  «το προσφυγικό είναι  γερμανικό  πρόβλημα».

Το Βερολίνο τώρα επιθυμεί να συνέλθει μεθαύριο εκ νέου το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για να ξανασυζητήσει το ζήτημα της διανομής στις «ανυπάκουες»χώρες ενός αριθμού προσφύγων. Η κ. Μέρκελ είπε πως η Σύνοδος Κορυφής που θα ακολουθήσει δεν θα αποφασίσει γι’ αυτό το θέμα, αλλά γερμανικές διπλωματικές πηγές διαβεβαίωναν ότι το θέμα θα επανεξεταστεί από τους υπουργούς, που αυτή τη φορά θα αποφασίσουν με αυξημένη πλειοψηφία αντί της ομοφωνίας.

Μπορούν όμως να αποφασίσουν οι χώρες που δεν το επιθυμούν να δεχθούν πρόσφυγες; Οχι. Στη Γερμανία υπάρχει η σκέψη να επιστρατευθεί το «μαστίγιο» των χρημάτων από τα διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία για τις «ανυπάκουες» χώρες, αλλά νομικά η χρήση ενός τέτοιου εργαλείου αμφισβητείται. «Κι έπειτα, μπορούμε να αναγκάσουμε πρόσφυγες να πάνε σε χώρες που δεν θέλουν;» αναρωτήθηκε βελγική διπλωματική πηγή. Η κ Μέρκελ γνωρίζει ότι δεν έχει αρκετό χρόνο προκειμένου να πείσει τις άλλες χώρες-μέλη σε μία κοινή πολιτική.

Αυτή θα περιλαμβάνει και την επιτάχυνση της δημιουργίας μιας «πύλης εισόδου» στον Πειραιά καθώς και την αποστολή τουλάχιστον δέκα δακτυλοσκοπικών μηχανημάτων στην ΕΛ.ΑΣ. «Αλλά αυτά εν όψει αυτών που έρχονται, είναι ασφαλώς σταγόνα στον ωκεανό», παραδέχθηκε μιλώντας στην «Κ» κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή