«Σχέδιο Β» θέτει σε εφαρμογή ο Νετανιάχου

«Σχέδιο Β» θέτει σε εφαρμογή ο Νετανιάχου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αδυναμία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εμποδίσει την έγκριση της πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν, το Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή το «Σχέδιο Β», που δεν είναι άλλο από την έναρξη συνομιλιών με την Ουάσιγκτον προκειμένου να αποσπάσει η χώρα στρατιωτικά και οικονομικά ανταλλάγματα. Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει χωρίς τυμπανοκρουσίες σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών, που θα κορυφωθούν με τη συνάντηση Ομπάμα – Νετανιάχου τον Νοέμβριο. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών σε διάστημα πλέον του ενός έτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη επικοινωνήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στις 2 Απριλίου και στις 14 Ιουλίου, προσφέροντάς του βοήθεια στην αναβάθμιση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αλλά, και στις δύο περιπτώσεις, ο Νετανιάχου είχε αρνηθεί επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στον εκτροχιασμό της συμφωνίας στο Κογκρέσο.

Σε συνεργασία με ανώτατους αξιωματούχους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και με τις οργανώσεις που είναι συνολικά γνωστές ως «λόμπι του Ισραήλ», ο Νετανιάχου άσκησε συστηματικές και ισχυρές πιέσεις σε κάθε έναν Αμερικανό βουλευτή και γερουσιαστή. Οταν κατέστη σαφές ότι η συμφωνία παρ’ όλα αυτά θα εγκρινόταν από το Κογκρέσο, στελέχη του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ρώτησαν τον Νετανιάχου γιατί δεν ξεκινάει συνομιλίες με την Ουάσιγκτον ― «θα τις ξεκινήσουμε μόλις δούμε ότι η συμφωνία περνάει από το Κογκρέσο», είχε πει ο Νετανιάχου.

Επίσκεψη Σζούμπιν

Προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους του Ισραήλ, ο Ομπάμα έστειλε στο Τελ Αβίβ τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, Ανταμ Σζούμπιν, ο οποίος ενημέρωσε τις ισραηλινές αρχές για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι ΗΠΑ σε βάρος αξιωματούχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, που θεωρείται ότι δέχονται χρήματα από το Ιράν ή ότι συνεννοούνται με την Τεχεράνη για να βλάψουν την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ.

Αλλες συζητήσεις αφορούν την περαιτέρω αναβάθμιση της αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ προκειμένου να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις και να διατηρηθεί η ισραηλινή υπεροχή έναντι των περιφερειακών αντιπάλων. Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με στρατιωτική βοήθεια τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων ετησίως. Ανεξάρτητα από το συμπληρωματικό πακέτο που βρίσκεται υπό συζήτηση, για το 2015 η άμεση στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ανέρχεται σε 3,1 δισ. δολάρια, ενώ αν συνυπολογιστούν τα κοινά στρατιωτικά προγράμματα, ανέρχεται στα 3,7 δισ. δολάρια. Το πακέτο αναμένεται να συζητηθεί στα μέσα Οκτωβρίου, στις συνομιλίες του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μοσέ Γιαλόν με τον Αμερικανό ομόλογό του Αστον Κάρτερ στην Ουάσιγκτον. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου θα έχει συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ακροδεξιοί υπουργοί που μετέχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση ζητούν από τον Νετανιάχου να αποσπάσει γραπτή δήλωση ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, ότι χαρακτηρίζει νόμιμη την προσάρτηση των ισραηλινών εποικισμών της Δυτικής Οχθης και ότι παίρνει απολύτως το μέρος του Ισραήλ στη διαμάχη με τη Συρία για τα Υψώματα του Γκολάν. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει στο παρελθόν επικρίνει τον εποικισμό της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ.

Μιλώντας προ δεκαημέρου σε συγκέντρωση 500 ραββίνων, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών έχουν ήδη αρχίσει. «Ελπίζω ότι θα μπορέσω να συζητήσω εις βάθος με τον κ. Νετανιάχου», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή