Ούτε Ευρωπαίοι ούτε Ισπανοί

Ούτε Ευρωπαίοι ούτε Ισπανοί

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλωνίας, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Κυριακή. Τα αποσχιστικά κόμματα διεκδικούν την πλειοψηφία στην καταλανική Εθνοσυνέλευση, με τις δημοσκοπήσεις να προμηνύουν την πολυπόθητη, αν και με μικρό προβάδισμα σύμφωνα με τα προγνωστικά, επικράτησή τους. Για να κατακτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται να συγκεντρώσουν 68 έδρες στο 135μελές περιφερειακό Κοινοβούλιο. Ενα θετικό αποτέλεσμα στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα αποτελέσει, σύμφωνα με τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, εξουσιοδότηση για την έναρξη της πορείας προς την αποχώρηση από το ισπανικό κράτος μέσα σε διάστημα 18 μηνών.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική ισπανική κυβέρνηση από τη Μαδρίτη έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την αντισυνταγματικότητα της ανεξαρτητοποίησης, καθώς οι αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας δεν διαθέτουν τη νομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε αυτού του είδους τις μονομερείς ενέργειες. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την Τετάρτη ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει τις προσπάθειες των υποστηρικτών της απόσχισης, με το επιχείρημα ότι οι Καταλανοί θα «χάσουν το δικαίωμά τους να είναι Ευρωπαίοι και Ισπανοί». Ισπανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι η Καταλωνία δεν θα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία και ότι θα αναγκαστεί να καταθέσει νέα αίτηση για να γίνει κράτος-μέλος.

Και ο Μπαράκ Ομπάμα

Υπέρ μιας «ισχυρής και ενωμένης» Ισπανίας τάχθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φιλοξένησε τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε στον Λευκό Οίκο. «Ως ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι στη διατήρηση των σχέσεών μας με μια ισχυρή και ενωμένη Ισπανία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι η παρουσία της Ισπανίας είναι σημαντική όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε. Ο Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Ισπανία πριν από τη λήξη της προεδρικής του θητείας.

Η άνοδος του Ποδέμος και το ζήτημα περί ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας έχουν αποθαρρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι αισθάνονται ανασφάλεια μπροστά στην προοπτική των εθνικών και περιφερειακών εκλογών. Η ισπανική κυβέρνηση έχει προβλέψει οικονομική μεγέθυνση της τάξεως του 3,3% για το 2015, αλλά πολλοί αναλυτές προειδοποιούν πως εάν οι Καταλανοί αποσχιστές και το Ποδέμος επιτύχουν στις επερχόμενες αναμετρήσεις, η ανοδική πορεία της οικονομίας μπορεί να εκτροχιαστεί. Η ιδιωτική ελβετική τράπεζα Mirabaud έκανε λόγο σε ερευνητική αναφορά για «αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο από την άνοδο των λαϊκιστικών αριστερών κομμάτων».

Διχασμένοι στέκονται μπροστά στην καταλανική ανεξαρτησία και οι επιχειρηματίες. Αρκετοί θεωρούν ότι η απόσχιση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι καλή κίνηση. Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης έχουν αναφέρει ότι μια ανεξάρτητη Καταλωνία θα είχε ΑΕΠ μεγαλύτερο από το ευρωπαϊκό μέσο, μικρότερη φορολογία και μεγαλύτερες συντάξεις. Με πρωτεύουσα τη Βαρκελώνη, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς και το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας.

Τα επιχειρήματα αυτά έχουν προσελκύσει έναν διόλου αμελητέο αριθμό ψηφοφόρων ανάμεσα στα 7,5 εκατομμύρια Καταλανών. Οι Καταλανοί επιχειρηματίες, ωστόσο, αδυνατούν να λάβουν θέση, καθώς επιχειρούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις των περιφερειακών εκλογών στη βασική τους αγορά. Η κεντρική συνομοσπονδία καταλανικών επιχειρήσεων έκρουσε προσφάτως τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στην πιθανότητα η Καταλωνία να πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντίθετα, μία ένωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έχει δηλώσει την υποστήριξή της στο εγχείρημα της απόσχισης και κάλεσε τους ψηφοφόρους να απορρίψουν «τον φόβο, την προκατάληψη και τον παρεμβατισμό». Οι περισσότεροι, όμως, προτιμούν να κρατούν χαμηλό προφίλ μη θέλοντας να εναντιωθούν σε πελάτες τους ή στην καταλανική κυβέρνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή