ΚΟΣΜΟΣ

The Guardian: Η Ευρώπη σε κίνδυνο από τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό

the-guardian-i-eyropi-se-kindyno-apo-toys-cheirismoys-sto-metanasteytiko-2102153

Η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση των τελευταίων 70 ετών μετατρέπεται σε μια χαοτική σειρά συνοριακών συγκρούσεων και διπλοματικών διαφορών, την ώρα που που τα προσφυγικά πλήθη είναι μπλοκαρισμένα στις διασταυρώσεις των συνόρων της Ουγγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, αναγκάζοντας τον ΟΗΕ να προειδοποιήσει πως η ενότητα της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο. 

Με κλειστά σύνορα, μεμψιμοιρία, αλληλοκατηγορίες και μετάθεση ευθυνών αντιμετωπίζει η Ευρώπη τα πλήθη των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στις χώρες της Βαλκανικής προσπαθώντας να βρουν διέξοδο προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η Κροατία "είπε ψέμματα κατάμουτρα" στη Βουδαπέστη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν εμφανίσθηκε να ισχυρίζεται ότι υπάρχει συμφωνία για την αποστολή 1000 περίπου προσφύγων στα σύνορα τη χθεσινή νύκτα. "Αντί να διαχειρισθεί το θέμα των προσφύγων, τους έστειλε κατευθείαν στην Ουγγαρία. Τι είδους αλληλεγγύη είναι αυτή;", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιζάρτο .
Περί τους 2.500 πρόσφυγες βρίσκονται ακόμη στο Τοβάρνικ, κροατική πόλη στα σερβο-κροατικά σύνορα, αλλά χιλιάδες μεταφέρονται με τρένα και λεωφορεία προς τα ουγγρικά σύνορα. Μέχρι στιγμής, η Ουγγαρία έχει επιτρέψει την είσοδο των νεοαφιχθέντων.

Νωρίτερα στο Ζάγκρεμπ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας απηύθυνε επείγον μήνυμα προς την Ουγγαρία, λέγοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πιέζει τη Βουδαπέστη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες στέλνοντάς τους στα σύνορα. Τα ουγγρικά σύνορα μπορούν να σφραγισθούν τελείως μόνο με τη χρήση ωμής βίας , είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς. "Ακόμη και αν αυτό ήταν δυνατό σύμφωνα με το Σύνταγμα- και δεν είναι- σημαίνει να σκοτωθούν άνθρωποι", προειδοποίησε.

Η Κροατία έκλεισε τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή επτά από τα οκτώ συνοριακά της περάσματα με τη Σερβία.

Στη Σλοβενία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στη χώρα από την Κροατία σήμερα, ενώ εκατοντάδες ακόμη περιμένουν στα σύνορα, διότι οι αρχές έχουν θέσει όρια στην είσοδο προσφύγων. Πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στην πόλη Χάρμιτσα και σε άλλο συνοριακό πέρασμα ανάμεσα στην Κροατία και στη Σλοβενία, λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης Μπρεγκάνα. Στα σύνορα έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές προσφύγων που ελπίζουν να διασχίσουν τη Σλοβενία με κατεύθυνση την Αυστρία.

Στην Αυστρία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 6.700 άνθρωποι έχουν φθάσει από τα μεσάνυκτα, αφού η Ουγγαρία άρχισε τη μεταφορά προσφύγων που φθάνουν από την Κροατία στα σύνορα με την Αυστρία.

Η Ουγγαρία τοποθέτησε αγκαθωτό σύρμα σε μήκος 41 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Κροατία και ετοιμάζεται να υψώσει μία μονιμότερη κατασκευή, αντίστοιχη με το φράκτη 175 χιλιομέτρων που ύψωσε στα σύνορα με τη Σερβία. Ο νέος φράκτης θα σφραγίσει την ουγγρο-κροατική μεθόριο όπου τα σύνορα δεν ορίζονται από ποταμό…

Η οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλε ότι η νέα ουγγρική νομοθεσία για την προστασία των συνόρων εκθέτει ευάλωτους ανθρώπους στη βία και παγιδεύει χιλιάδες πρόσφυγες.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι 2.200 άνθρωποι που επέβαιναν σε μικρά σκάφη διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Διαδήλωση μεταναστών στην Γαλλία

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες με την υποστήριξη ακτιβιστών, ανάμεσά τους Βρετανοί, διαδήλωσαν σήμερα στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, προκειμένου να ζητήσουν από τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν μια «πιο αξιοπρεπή πολιτική» για τους πρόσφυγες.

Αφού συγκεντρώθηκαν μπροστά από το επίσημο κέντρο υποδοχής, οι μετανάστες εκφώνησαν ομιλίες μιλώντας στη μητρική τους γλώσσα σε έναν καταυλισμό όπου διαμένουν σχεδόν 3000 πρόσφυγες.

Ζήτησαν από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την Ευρωπαϊκή Ένωση να «ανοίξουν τα σύνορά τους».

Οι διαδηλωτές, τουλάχιστον 2.000 σύμφωνα με τη νομαρχία και 3.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, κρατούσαν πλακάτ όπου κατηγορούσαν την Ευρώπη ότι βρίσκεται «σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού που η ίδια έχει επινοήσει» ή καταδικάζοντας μια «Ευρώπη με συρματοπλέγματα» κατευθύνθηκαν αργότερα προς το λιμάνι του Καλαί.

Εκεί κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 10 προσφύγων που έχουν χάσει την ζωή τους από τα τέλη Ιουνίου, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στη Βρετανία. Ο τελευταίος εξ αυτών σκοτώθηκε την Πέμπτη το βράδυ, υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ βρισκόταν στη σήραγγα της Μάγχης.

Η διαδήλωση οργανώθηκε μετά το κάλεσμα πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων ανάμεσά τους οι Γιατροί του Κόσμου.