Ισπανία: Απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη

Ισπανία: Απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ισπανία, στην τελική ευθεία για τις περιφερειακές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή στην Καταλωνία, με κεντρικό διακύβευμα την απόσχιση ή όχι της περιοχής από το ισπανικό βασίλειο.

Ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν πλειοψηφία των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στην περιφερειακή Βουλή, ο διοικητής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, Λουίς Μαρία Λίντε, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας θα σημάνει την έξοδο από την Ευρωζώνη, ενδεχομένως δε και την επιβολή «παγώματος» των τραπεζικών καταθέσεων, όπως συνέβη στην Αργεντινή και στην Ελλάδα.

«Η έξοδος από το ευρώ είναι αυτόματη, η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση εξυπακούεται», δήλωσε ο Λίντε σε δημόσια εκδήλωση, στη Μαδρίτη. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής capital controls, δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι, εάν υπάρχουν σοβαρές εντάσεις, θα μπορούσε να υπάρξει "πάγωμα" των καταθέσεων, όπως είδαμε στη Λατινική Αμερική και την Ελλάδα».

Τον χορό των πιέσεων είχαν ανοίξει οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών, την περασμένη Παρασκευή, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους ότι ενδεχόμενο σχίσμα μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης θα απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος, μεγάλες βιομηχανίες της Καταλωνίας, όπως η φαρμακευτική εταιρεία Almirall, προειδοποίησαν τους υπαλλήλους τους ότι ενδέχεται να εγκαταλείψουν την περιοχή αν επικρατήσουν οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας. Στην ομοβροντία των πιέσεων προστέθηκε και η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της δημοφιλούς ομάδας Μπαρτσελόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα σε περίπτωση ανεξαρτησίας.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις, ο πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας έκανε λόγο για «στρατηγική του φόβου» με στόχο τον εκβιασμό των ψηφοφόρων και χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις απειλές του Λίντε περί αποπομπής της περιοχής από την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης «δεν θα το πράξει, γιατί δεν τη συμφέρει», υποστήριξε ο Μας, απειλώντας ανοιχτά ότι, σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα αποπομπής από την Ευρωζώνη, η Καταλωνία δεν θα πληρώσει το μερίδιο του ισπανικού χρέους που της αναλογεί.

Επικεφαλής του κεντρώου αυτονομιστικού κόμματος CDC, ο Αρτούρ Μας προκήρυξε περιφερειακές εκλογές ύστερα από την άρνηση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, κατά το πρότυπο της Σκωτίας. Πρόθεση του Μας είναι να εφαρμόσει έναν «οδικό χάρτη» για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας εντός 18 μηνών, εφόσον οι αυτονομιστές εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 68 έδρες, στο περιφερειακό Κοινοβούλιο. Και οι πέντε δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διήμερου δίνουν στα τρία αυτονομιστικά κόμματα (δηλαδή, το κεντρώο CDC, το αριστερό ERC και το ακροαριστερό CUP) πλειοψηφία 70 έως 77 εδρών, με το 47% έως 48% των ψήφων.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais για τις πανεθνικές ισπανικές εκλογές του Δεκεμβρίου φέρνουν τους Σοσιαλιστές στην πρώτη θέση, με ποσοστό 24,6% έναντι 23,4% του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Στην τρίτη θέση έρχεται το αριστερό κόμμα Podemos με 18,6% και ακολουθεί το κεντρώο Ciudadanos με 16,1%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή