Περιοδεία του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ

Περιοδεία του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πόλη του Σιάτλ, στη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκίνησε χθες την επίσημη επίσκεψή του ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Την Παρασκευή ο Κινέζος ηγέτης θα επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η επιλογή του Σιάτλ ως πρώτου σταθμού της περιοδείας του Σι Τζινπίνγκ δεν ήταν, βέβαια, τυχαία: έδρα κορυφαίων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Amazon, αλλά και βιομηχανικών μεγαθηρίων, όπως η Boeing, η πρωτεύουσα της πολιτείας Ουάσιγκτον, πάνω στον Ειρηνικό Ωκεανό, αποτελεί βασικό κόμβο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Αμερικής. Ξεκινώντας από εκεί την επίσκεψή του, ο Σι Τζινπίνγκ έθεσε πολύ υψηλά στην ατζέντα την αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων κρατών, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα επίμαχα πολιτικά προβλήματα – για παράδειγμα, τις εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κινέζος ηγέτης επρόκειτο να εκφωνήσει χθες στο βράδυ (τοπική ώρα) στο Σιάτλ σημαντική ομιλία, ενώπιον κυβερνητών πολιτειών που έχουν σημαντικές οικονομικές σχέσεις με τη χώρα του, αλλά και μεγάλων πολυεθνικών που επενδύουν στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη. Στη διάρκεια της διήμερης παρουσίας του στο Σιάτλ, επρόκειτο να επισκεφθεί τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Microsoft και την αεροναυπηγική βιομηχανία Boeing, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την κατασκευή καινούργιου εργοστάσιου στην Κίνα.

Ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σι Τζινπίνγκ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal, με κεντρικό στόχο να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα του, κατά τους τελευταίους μήνες. «Αν δείτε την κινεζική οικονομία σαν ένα μεγάλο καράβι στην ανοιχτή θάλασσα, το ερώτημα που θα θέσετε στον εαυτό σας είναι αν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν έχει ισχυρούς κινητήρες και αρκετή ενέργεια για να συνεχίσει το ταξίδι του», δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης. «Κάθε πλοίο, όσο μεγάλο κι αν είναι, μπορεί να εμφανίσει, κάποια στιγμή, μια ορισμένη αστάθεια, όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη», προσέθεσε, για να διαβεβαιώσει το αναγνωστικό του κοινό, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα είναι «προβλήματα στο δρόμο της προόδου» και ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την οικονομική σταθεροποίηση και αναζωογόνηση.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σι Τζινπίνγκ προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για βιομηχανική κατασκοπεία Κινέζων «πειρατών» του Διαδικτύου σε βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων. «Η πειρατεία βιομηχανικών απορρήτων μέσω Διαδικτύου και οι επιθέσεις χάκερ εναντίον κυβερνητικών δικτύων είναι παράνομες πράξεις, συνιστούν εγκλήματα και τιμωρούνται βάσει του νόμου και των διεθνών συμβάσεων», δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης, αποκλείοντας οποιαδήποτε συμμετοχή κρατικών παραγόντων σε παρόμοιες δραστηριότητες. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει απειλήσει το Πεκίνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου, ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Ενα ακόμη «σύννεφο» στην επίσκεψη του Σι ήρθε να προστεθεί με την αποκάλυψη ότι μια κινεζικής καταγωγής Αμερικανίδα επιχειρηματίας, η Σάντι Φαν-Τζίλις, κρατείται εδώ και έξι μήνες στο Νανίνγκ της νότιας Κίνας με την κατηγορία της κατασκοπείας. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή