Στις ΗΠΑ η νέα γενιά μεταναστών αφομοιώνεται από την κοινωνία το ίδιο γρήγορα και με το ίδιο εύρος όσο και η προηγούμενη, ενώ την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα αυτής της προσαρμογής ποικίλλουν με κάθε πιθανό τρόπο, σύμφωνα με αναφορά που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εθνικές ακαδημίες επιστημών, μηχανολογίας και ιατρικής τη Δευτέρα. Το επίπεδο εκπαίδευσης των μεταναστών, η πολυμορφία στις εργασιακές επιλογές τους, ο μισθός τους και η γνώση της αγγλικής γλώσσας βελτιώνονται κατά τη διάρκεια όλων των ετών παραμονής. Παράλληλα, το κέρδος είναι ακόμη πιο εμφανές για τα παιδιά τους, που έχουν γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος.
Η σύνταξη της εν λόγω αναφοράς τετρακοσίων σελίδων αποτελεί ένα συλλογικό πανεπιστημιακό εγχείρημα 18 ειδικών σε θέματα μετανάστευσης. Οι επιστήμονες στοχεύουν να αναδείξουν με το κείμενό τους απαντήσεις σε αμφισβητούμενα ζητήματα του έντονου δημόσιου διαλόγου για το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική επιστημονική αναφορά των εθνικών ακαδημιών για την αφομοίωση των μεταναστών από το 1997. Ο χρόνος της δημοσίευσης του έργου τους συνδέεται άμεσα με την 50ή επέτειο της θεσμοθέτησης της νομοθετικής πράξης για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια του 1965, με την οποία κατοχυρώθηκε το δικαίωμα νόμιμης μετακίνησης πολιτών από όλα τα κράτη του κόσμου. Εως τότε ίσχυαν εθνικοί περιορισμοί.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του πάνελ των 18 επιστημόνων, Μέρι Γουότερς, κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η αναφορά θα καθησυχάσει όσους υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες εγκληματούν συχνότερα από τους Αμερικανούς, ότι έχουν γενικά χειρότερη υγεία και ότι επιβαρύνουν το σύστημα δημόσιας υγείας και ότι δεν μαθαίνουν ποτέ καλά αγγλικά. «Η επιθυμία των μεταναστών να μάθουν αγγλικά είναι πολύ μεγάλη», σχολίασε η ίδια. Η Γουότερς διέψευσε και εκείνους που ισχυρίζονται πως οι μετανάστες προσπαθούν να επιβάλουν τη γλώσσα τους στην αμερικανική κοινωνία, δηλώνοντας ότι «δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχούν οι Αμερικανοί».
Η έρευνα αφορούσε την επεξεργασία πληροφοριών για 41 εκατ. άτομα που γεννήθηκαν σε ξένες χώρες, με τα 11,3 εκατ. εξ αυτών να βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ. Τα παιδιά τους, που έχουν γεννηθεί στην Αμερική, αγγίζουν τα 37 εκατομμύρια. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ένας στους τέσσερις κατοίκους των ΗΠΑ ανήκει σε αυτή την πρώτη και δεύτερη γενιά μεταναστών. Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας γίνεται ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν. Περίπου το 85% των μεταναστών μιλάει στο σπίτι άλλη γλώσσα, με το 62% να μιλάει ισπανικά. Το 50% δηλώνει ότι γνωρίζει «πολύ καλά» ή «καλά» αγγλικά, ενώ μόλις το 10% δεν γνωρίζει καθόλου αγγλικά. Τα παιδιά μεταναστών τρίτης γενιάς συνήθως χρησιμοποιούν μόνο τα αγγλικά.