Βρετανικό δικαστήριο θα κρίνει τι εστί… μπριτζ

Βρετανικό δικαστήριο θα κρίνει τι εστί… μπριτζ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δικαστήριο της βρετανικής πρωτεύουσας καλείται να αποφανθεί εάν το μπριτζ είναι άθλημα ή παιχνίδι, κατόπιν αιτήματος της ομοσπονδίας μπριτζ της χώρας, που εκτιμά ότι η ανακήρυξή του σε «πνευματικό άθλημα» θα ενισχύσει την αίγλη και τη δημοτικότητά του.

Το δικαστήριο καλείται έτσι να κρίνει εάν η απόφαση των αθλητικών αρχών να μην επιτρέψουν την ένταξη του χαρτοπαιγνίου στην κατηγορία των αθλημάτων υπήρξε εσφαλμένη.

Σε περίπτωση θετικής για το μπριτζ απόφασης της Δικαιοσύνης, οι όμιλοι μπριτζ θα μπορούν να διεκδικήσουν επιδοτήσεις από τα κρατικά λαχεία, ενώ η EBU (Βρετανική Ομοσπονδία Μπριτζ) υποστηρίζει ότι η άρνηση των Αρχών να χαρακτηρίσουν το μπριτζ άθλημα την εμποδίζει να συμμετέχει σε διεθνή τουρνουά.

Ο δικαστής Μόστιν, που είναι και ο ίδιος δεινός παίκτης του μπριτζ, είπε: «Οι παίκτες του μπριτζ αθλούνται σωματικά πολύ περισσότερο από ό,τι όσοι συμμετέχουν σε αγώνες σκοποβολής».

Σημειωτέον δε ότι οι Αρχές της Βρετανίας αναγνωρίζουν ως αθλήματα ασχολίες όπως ο αερομοντελισμός και το ψάρεμα με καλάμι.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020 έχουν ήδη απευθύνει προσκλήσεις στις διεθνείς ομοσπονδίες σκακιού και μπριτζ για συμμετοχή, με την απόφαση να αναμένεται μέσα στο ερχόμενο έτος.

Το μπριτζ παίζεται από τέσσερις παίκτες, χωρισμένους σε δύο ομάδες, οι οποίοι ποντάρουν πόσα «χέρια» μπορούν να κερδίσουν. Η απλοποιημένη παραδοσιακή εκδοχή του στην Ελλάδα είναι η πρέφα. Παρότι το παιχνίδι έχει τις ρίζες του στον 16ο αιώνα, η σύγχρονη αναγνωρισμένη μορφή του εφευρέθηκε από τον Αμερικανό μεγιστάνα Χάρολντ Βάντερμπιλτ τη δεκαετία του 1920.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή