Παραίτηση-πλήγμα για την κυβέρνηση Ομπάμα

Παραίτηση-πλήγμα για την κυβέρνηση Ομπάμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα καθήκοντά του εγκαταλείπει ο στρατηγός Τζον Αλεν, ο άνθρωπος τον οποίο επέλεξε προσωπικά ο πρόεδρος Ομπάμα για τον συντονισμό του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο απόστρατος στρατηγός Αλεν θα αποχωρήσει έτσι από τη θέση του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη διεθνή συμμαχία εντός του φθινοπώρου, υποχρεώνοντας τον Λευκό Οίκο να αναζητήσει αντικαταστάτη του, εν μέσω οξύτατων επιχειρησιακών προβλημάτων, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Παρότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την αποχώρηση, ο ίδιος έχει ενημερώσει γραπτώς τους πολιτικούς του προϊσταμένους, δίνοντας ως καταληκτική ημερομηνία της θητείας του, την 1η Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του γραφείου του Αλεν, Κάριν φον Χίπελ, κοινοποίησε και αυτή την παραίτησή της, έχοντας προσληφθεί από βρετανικό ινστιτούτο ερευνών. Ο χρόνος που επέλεξε ο Αλεν για να παραδώσει τα ηνία δεν μπορούσε να είναι χειρότερος για την κυβέρνηση Ομπάμα. Ο νέος αρχηγός του σώματος των πεζοναυτών των ΗΠΑ, αντιστράτηγος Ρόμπερτ Νέλερ, χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα, σε κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου, τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους «αδιέξοδο».

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Λόιντ Οστιν, αποκάλυψε ότι μόνο 4 – 5 από τους 54 εκπαιδευμένους από τις ΗΠΑ Σύρους αντάρτες παραμένουν στα πεδία των μαχών.

Τέλος, το Πεντάγωνο διεξάγει αυτή τη στιγμή έρευνα για ενδεχόμενη αλλοίωση εκθέσεων προόδου από αμυντικούς αναλυτές, με σκοπό την παρουσίαση της επιχειρησιακής κατάστασης υπό θετικότερο πρίσμα. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ότι η παραίτηση του στρατηγού Αλεν οφείλεται στην άρνησή του να αποδεχθεί τις διαρκείς παρεμβάσεις του Λευκού Οίκου στο έργο του, αλλά και στην αποτυχία του να εξασφαλίσει έγκριση για αύξηση των κονδυλίων προς τους Σύρους αντάρτες. Ο Αλεν απέτυχε να πείσει την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την παρουσία ομάδων Αμερικανών σμηνιτών στο έδαφος του Ιράκ, με αποστολή την επιλογή στόχων εκ του σύνεγγυς για τα συμμαχικά αεροσκάφη. Ο στρατηγός προσπάθησε επίσης ανεπιτυχώς να ωθήσει τον Λευκό Οίκο στην αποδοχή των τουρκικών αιτημάτων για δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη Βόρεια Συρία, όπου θα μπορούσαν να καταφύγουν άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες.

Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν χθες ότι η απόφαση του Αλεν ελήφθη εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας της συζύγου του.

Μεταξύ των επιτυχιών του στρατηγού Αλεν συγκαταλέγεται η συμφωνία με την Αγκυρα, που επιτρέπει σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για τις επιχειρήσεις τους εντός της Συρίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή