Ενα ακόμα μείζον πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χρήστες κοκαΐνης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η ανάμειξη του «ναρκωτικού των πλουσίων» με ένα τοξικό κτηνιατρικό φάρμακο, ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, το λεβαμισόλ, εξελίσσεται σε πραγματικό εφιάλτη. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για την αποπαρασίτωση αλόγων και βοοειδών. Για τον άνθρωπο όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, επειδή προκαλεί φλεγμονή και ρήξη των αιμοφόρων αγγείων.
Ετσι, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της έκθεσης στην τοξική ουσία είναι ότι τα αυτιά των χρηστών μαυρίζουν, ενώ το δέρμα τους σήπεται και καλύπτεται από μεγάλες πληγές.
Οπως αναφέρει η ιατρική επιθεώρηση Τhe British Medical Journal, μία γυναίκα 42 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς. Μετά την εξέταση των τριχών της κεφαλής της διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει χρήση κοκαΐνης με λεβαμισόλ. Μάλιστα, ίχνη των δύο ουσιών ανιχνεύθηκαν πολύ κοντά στη ρίζα των μαλλιών της, όπου θα μπορούσαν να έχουν έλθει σε επαφή και με το δέρμα του κρανίου της, γεγονός, πάντως, που «μαρτύρησε» στους γιατρούς ότι δεν είχε περάσει πολλή ώρα από τη χρήση του επικίνδυνου ναρκωτικού. Το πρόβλημα όμως με τις προσμείξεις της κοκαΐνης δεν είναι καινούργιο.
Πέρυσι, ο Νόρμαν Μπέικερ, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός για την πάταξη της εγκληματικότητας, είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια αναλύσεων σε όλα τα φορτία του επικίνδυνου ναρκωτικού που έφταναν με οιονδήποτε τρόπο στη Βρετανία. Αυτές ακριβώς οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι περίπου το 75% του συνόλου της κοκαΐνης που φτάνει στη Γηραιά Αλβιώνα αναμειγνύεται με το κτηνιατρικό φάρμακο, το οποίο ευθύνεται για τη σήψη του ανθρωπίνου δέρματος. Ετσι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι χρήστες της κοκαΐνης έχουν περίπου 80% πιθανότητες να εκτεθούν στο επικίνδυνο χημικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η ανάμειξη της εξαρτησιογόνου ουσίας δεν γινόταν στο εξωτερικό όπως σήμερα. Αντιθέτως η κοκαΐνη έφτανε ανόθευτη στη Βρετανία και οι ντόπιοι διακινητές την αναμείγνυαν με μαγειρική σόδα. Είναι όμως προφανές ότι τώρα το ναρκωτικό αναμειγνύεται με την επικίνδυνη ουσία στη Λατινική Αμερική, γεγονός που σημαίνει ένα μόνο πράγμα, ότι οι παραγωγοί κοκαΐνης έχουν ένα «αξιοζήλευτο» υπερκέρδος θυσιάζοντας την υγεία των χρηστών.
Ωστόσο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κοκαΐνη, ακόμα και χωρίς τις τοξικές προσμείξεις, είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξαρτησιογόνος ουσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στην ανθρώπινη υγεία.
Η μελέτη, πάντως, η οποία εκπονήθηκε σε έξι άτομα που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με πληγές, αλλά και κάποιους σχηματισμούς σαν μεγάλους μώλωπες, διαπίστωσε ότι έπασχαν από δηλητηρίαση από λεβαμισόλ, που χαρακτηρίζεται κυρίως από τη δραματική πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων. Το 10% αυτών των ασθενών πεθαίνουν από τρομερές λοιμώξεις, οι οποίες συνήθως δεν εμφανίζονται παρά αφού περάσει αρκετός καιρός από την έκθεση στην τοξική ουσία.