Στην ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο Συρία, ένα βρέφος έγινε θύμα του εμφυλίου προτού καν γεννηθεί.
H νεογέννητη Amel (Ελπίδα σε αγγλική μετάφραση) πήρε το όνομά του εξαιτίας των όσων έζησε κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής της στο Χαλέπι. Ήρθε σε αυτόν τον κόσμο έχοντας γνωρίσει τον πόλμο από πρώτο χέρι, από τον καιρό που βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας της.
Η ιστορία της αποτυπώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο την φρίκη του πολέμου που ήδη έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια κόσμου που εγκατέλειψε την οικεία του για ένα καλύτερο αύριο. Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρώπης πασχίζουν να βρουν λύση για το μεταναστευτικό, η ιστορία της Amel δίνει από μόνη της την απάντηση για την μαζική μετανάστευση που παρατηρείται.
Ένας αεροπορικός βομβαρδισμός της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασάντ στο Χαλέπι, στις 18 Σεπτεμβρίου, δημιούργησε ανεπανόρθωτες ζημιές σε δεκάδες σπίτια της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτά, ήταν και το σπίτι της Amira, μιας γυναίκας η οποία μαζί με τα τρία της παιδιά τραυματίστηκαν και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.
Η Amira έδειχνε λυπημένη και τα τρία της παιδιά, όλα τραυματισμένα, την είχαν περικυκλώσει. Πονούσε το κεφάλι της και το σώμα της και αιμορραγούσε σε διάφορα σημεία, συμπεριλαμβανομένης και της κοιλιάς της. Ήταν έγκυος στον ένατο μήνα, όπως τονίζει στο CNN γιατρός που την περιέθαλψε.
Οι γιατροί, φοβούμενοι τόσο για την ζωή της μητέρας, όσο και του εμβρύου που κυοφορούσε, αποφάσισαν να της κάνουν άμεσα επέμβαση και τότε βρέθηκαν μπροστά σε ένα θαύμα. Ένα θραύσμα οβίδας είχε καρφωθεί στο κεφάλι του βρέφους, πάνω από το αριστερό του μάτι, ωστόσο εκείνο επέζησε. Άμεσα οι γιατροί αφαίρεσαν το θραύσμα και πλέον το νεογέννητο κορίτσι χαίρει άκρας υγείας. «Δεν ξέρουμε αν το βρέφος έσωσε την μητέρα, ή η μητέρα το βρέφος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως τα πυρά του διαβολικού καθεστώτος προσπάθησαν να τις σκοτώσουν και τις δύο», είπαν οι γιατροί.
«Δεν είχε γεννηθεί καν και αποτέλεσε στόχο. Ελπίζω να έχει ένα καλύτερο μέλλον στο εξής» τόνισε ο Mohammed Tabbaa, γιατρός που είχε άμεση συνεργασία με το ιατρικό επιτελείο του Χαλεπίου.