Παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν δημοσίως κορυφαίοι αξιωματούχοι δυτικών χωρών για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, ενισχύονται οι ενδείξεις περί βαθμιαίας προσέγγισης Μόσχας και Ουάσιγκτον με στόχο τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου και την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους».
Την αίσθηση αυτή ήρθε να ενισχύσει, με συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση της Συρίας, η Μπουτάινα Σαμπάν, σύμβουλος του προέδρου Μπασάρ Ασαντ. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί να βρεθεί λύση στη συριακή κρίση. Υπάρχει απόρρητη συμφωνία μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας για την εξεύρεση λύσης», δήλωσε η κ. Σαμπάν, για να προσθέσει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τώρα ότι η Ρωσία έχει βαθιά γνώση της περιοχής και είναι σε θέση να εκτιμά καλύτερα την κατάσταση». Τις εκτιμήσεις της Δαμασκού περί αλλαγής της στάσης της Δύσης έναντι του συριακού προβλήματος ενισχύει και η χθεσινή τοποθέτηση της Αγκελα Μέρκελ υπέρ της συμμετοχής του Μπασάρ Ασαντ στη διαδικασία για την πολιτική επίλυση της κρίσης. «Οφείλουμε να μιλήσουμε με πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ασαντ, όπως και άλλων», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Οι δηλώσεις Μέρκελ έγιναν ενόψει της συνάντησης των υπ. Εξωτερικών Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες βράδυ στο Παρίσι, με τη συμμετοχή της υπεύθυνης για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι. Στόχος της συνάντησης ήταν να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή στάση για την πολιτική διαδικασία στη Συρία ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που αρχίζει το Σάββατο στη Νέα Υόρκη.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρότεινε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το συριακό πρόβλημα, «έτσι ώστε να συμβάλουν όλες οι χώρες που επιθυμούν την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα». Πάντως, ο ηγέτης της Γαλλίας επέμεινε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση που να προβλέπει παραμονή του Ασαντ στην εξουσία».
Το συριακό πρόβλημα αναμένεται να κυριαρχήσει στην ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την ερχόμενη Δευτέρα. Πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι ο Ρώσος ηγέτης θα αξιοποιήσει τον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» ως μέσο για την εξομάλυνση των σχέσεών του με τη Δύση, ύστερα από το ρήγμα που προκάλεσε η ουκρανική κρίση.
Χθες, το ρωσικό υπ. Εξωτερικών επιβεβαίωσε την προθυμία του Κρεμλίνου για επανέναρξη της συνεργασίας Ρωσίας – ΗΠΑ στον κοινό αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Λίγο αργότερα, Ουάσιγκτον και Μόσχα ανακοίνωσαν ότι Πούτιν και Ομπάμα θα συναντηθούν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατόπιν επιθυμίας του Ρώσου προέδρου.
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του από τις Βρυξέλλες για την «ουσιώδη» ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. Αφορμή για τις δηλώσεις του στάθηκε η προαναγγελία, από την πλευρά της Μόσχας, ναυτικών ασκήσεων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Την Τετάρτη, η συριακή αεροπορία έθεσε για πρώτη φορά σε πτήση ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ Σύροι πιλότοι πέταξαν με ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα που παραδόθηκαν πρόσφατα στη Δαμασκό. Τα ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στην επαρχία του Χαλεπίου.