Η Καταλωνία αποφασίζει για το μέλλον της

Η Καταλωνία αποφασίζει για το μέλλον της

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ερχόμενη Κυριακή 27/9 θεωρείται από τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας σημαντική ημέρα για την πορεία της περιοχής προς την απόσχιση. Οι ηγετικές προσωπικότητες των αποσχιστών παρουσιάζονται αποφασισμένοι να διαχειριστούν ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα τους χαρίσει την πλειοψηφία στην καταλανική Εθνοσυνέλευση ως εξουσιοδότηση για τη μονομερή προώθηση των διαδικασιών για την ανεξαρτησία από την Ισπανία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, η συμμαχία δύο μεγάλων κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας «Μαζί για το Ναι» αναμένεται να λάβει ένα ικανοποιητικό ποσοστό, κοντά στην πολυπόθητη πλειοψηφία. Καθοριστικό για την επικράτηση των αποσχιστών στην Εθνοσυνέλευση είναι το μικρό ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP).

Αν και η παρουσία του CUP περιορίζεται μόνο στη Βορειοανατολική Καταλωνία, το κόμμα μπορεί να αποτελέσει ρυθμιστή. Λόγω της αναγκαιότητας να παράσχει την υποστήριξή του, πιθανότατα θα μπορέσει να ορίσει και τους όρους αυτής της συμπόρευσης και να επιβάλει περισσότερα σημεία της ριζοσπαστικής του ατζέντας σε μία περιοχή ιδιαίτερα προσφιλή στους επιχειρηματίες.

Ηγέτης του CUP είναι ο 41χρονος Νταβίντ Φερνάντες, φημισμένος για τις ρητορικές του ικανότητες, ο οποίος ακολουθεί το μονοπάτι των εκφραστών της δυσαρέσκειας κατά της ευρωπαϊκής λιτότητας, με αποτέλεσμα να κερδίζει συχνά την υποστήριξη όσων παραδοσιακά υποστηρίζουν σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Οι δημοσκοπικές εταιρείες προβλέπουν ότι το CUP μπορεί να διεκδικήσει έως και δέκα έδρες στο περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλωνίας. Αυτή τη στιγμή κατέχει μόλις τρεις.

Οπως υποστηρίζει ο Φερνάντες, οι Καταλανοί πρέπει να διεκδικήσουν τη λαϊκή τους κυριαρχία ως κράτος από την Ισπανία, η οποία έχει ελάχιστο σεβασμό για την Καταλωνία και αποτελεί ενθουσιώδη συμμετέχουσα στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, που ο ίδιος χαρακτηρίζει «πολεμική μηχανή που κλέβει, σκοτώνει και ψεύδεται». «Πρέπει να επαναφέρουμε τον δημόσιο τομέα, να διώξουμε την ελεύθερη αγορά μακριά από τις συντάξεις μας, την εκπαίδευση, την υγεία και τον πολιτισμό και να επιτρέψουμε στον συνεργατικό κοινωνικό τομέα να πολεμήσει την οικονομία καζίνο του καπιταλισμού», απαντά σε όσους αντιπαραβάλλουν το επιχείρημα ότι η ανεξαρτησία μπορεί να οδηγήσει την Καταλωνία μπροστά σε περισσότερα προβλήματα. Ως προς την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ριζοσπαστικό καταλανικό κόμμα καλωσορίζει την προοπτική να βρεθεί η Καταλωνία εκτός σε περίπτωση ανεξαρτησίας.

Την ίδια στιγμή, ορισμένα καταλανικά νοικοκυριά βιώνουν αρκετό διάστημα την ένταση του ζητήματος της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Τον Ιανουάριο, ο Ισπανός ΥΠΕΣ Χόρχε Φερνάντες Ντίας είχε κάνει λόγο για 7,5 εκατ. «διχασμένους ανθρώπους», αναφέροντας ότι πολλοί δεν είχαν γιορτάσει μαζί τα Χριστούγεννα εξαιτίας διαφορετικών απόψεων. Κοινωνιολόγοι δηλώνουν ότι υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις για βαθύ διχασμό στην καταλανική κοινωνία. Αρκετές οικογένειες υποστηρίζουν σύσσωμες τη μία ή την άλλη πλευρά, ενώ όσοι έχουν συγκρουόμενες απόψεις προτιμούν απλώς να αποφεύγουν τη συζήτηση για χάρη της οικογενειακής γαλήνης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της τοπικής καταλανικής εφημερίδας La Vanguardia, οι περισσότεροι Καταλανοί αντιμετωπίζουν την ανεξαρτησία ως θεωρητική υπόθεση. Μόλις το 20% των ερωτηθέντων πιστεύει πραγματικά ότι η εκστρατεία των αποσχιστών θα οδηγήσει σε ανεξαρτητοποίηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή