Το 2020 η συζήτηση για τα πυρηνικά ΗΠΑ στη γερμανική βάση

Το 2020 η συζήτηση για τα πυρηνικά ΗΠΑ στη γερμανική βάση

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αναβάλλεται για πέντε χρόνια η συζήτηση που άναψε στη Γερμανία σχετικά με την τοποθέτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες πυρηνικών βομβών νέου τύπου στη βάση Μπίχελ της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, στο οποίο υπάγεται η παραγωγή πυρηνικών όπλων, δήλωσε χθες ότι η μεγάλης κλίμακας παραγωγή της Β61-12 θα ξεκινήσει το 2020.

Εκτενές ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου ZDF υποστηρίζει ότι υπάρχει κονδύλι για την αποστολή 20 τέτοιων βομβών στη βάση Μπίχελ ήδη από το οικονομικό έτος 2016. Το ρεπορτάζ προξένησε οξύτατες αντιδράσεις στη Μόσχα, η οποία έκανε λόγο για «διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων στην Ευρώπη» και ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη μεταφορά πυρηνικών πυραύλων Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ.

Στη βάση Μπίχελ υπάρχουν ήδη 20 βόμβες Β61, παλαιού τύπου, αλλά οι Β61-12 δεν είναι απλώς πιο σύγχρονες, είναι ένα τελείως διαφορετικό και πολύ πιο επικίνδυνο όπλο. Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής του τμήματος πυρηνικών όπλων της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) Τζον Κρίστενσεν, ο οποίος εξηγεί ότι πρόκειται για τις πρώτες τηλεκατευθυνόμενες πυρηνικές βόμβες (όχι πυραύλους) στο αμερικανικό οπλοστάσιο.

Οι Β61-12 μπορούν να πλήξουν στόχους με ακρίβεια 30 μέτρων, ενώ με τηλεκατεύθυνση ρυθμίζεται ακόμα και η εκρηκτική ισχύς τους που μπορεί να είναι της τάξης των 50 χιλιοτόνων αλλά και πολύ μικρότερη. Ο συνδυασμός μεγαλύτερης ακρίβειας και μικρότερης εκρηκτικής ισχύος σημαίνει λιγότερες «παράπλευρες απώλειες» και μικρότερη διασπορά ραδιενέργειας, άρα μεγαλύτερη ποικιλία σεναρίων στα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι βόμβες αυτές.

Οι αμερικανικές αυτές βόμβες θα μπορούν να εξαπολυθούν από γερμανικά αεροσκάφη Tornado, καθώς και από την πολεμική αεροπορία της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας. Με την εκλογή της το 2009 η Αγκελα Μέρκελ είχε δεσμευθεί ότι θα φύγουν τα πυρηνικά όπλα από το γερμανικό έδαφος, υπόσχεση που δεν τήρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή