Ο Φάρατζ θέλει ευρύ σχήμα ενόψει δημοψηφίσματος

Ο Φάρατζ θέλει ευρύ σχήμα ενόψει δημοψηφίσματος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενωμένο ευρωσκεπτικιστικό σχηματισμό επιδιώκει να δημιουργήσει ο ηγέτης του κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ. Την πρόθεσή του αυτή εξέθεσε χθες ο Φάρατζ μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος.

«Βρισκόμαστε σε πορεία νίκης», είπε ο ηγέτης του Ukip, που φιλοδοξεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο, ενόψει του δημοψηφίσματος για την Ε.Ε. στη Βρετανία το 2017. Ο Φάρατζ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη προβολής του μηνύματος του κόμματος, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εκστρατείας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον το Λονδίνο εξασφαλίσει σειρά μεταρρυθμίσεων σε θέματα όπως οι δαπάνες πρόνοιας και τα κοινωνικά βοηθήματα σε Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία.

«Είμαστε ενωμένοι και πιστεύω ότι κάτι αλλάζει αυτήν τη στιγμή. Βρισκόμαστε καθ’ οδόν να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη νίκη στη ζωή του κάθε ενός από εμάς», είπε ο Φάρατζ, μιλώντας στο Ντονκάστερ, στην Κεντρική Αγγλία.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν, όμως, ότι τα ποσοστά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ενωση έχουν ενισχυθεί, με τις δύο πλευρές να ισοψηφούν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Survation, 43% δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., ενώ 40% είπε ότι θα ψηφίσει για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 17%.

Την ίδια στιγμή, ο Φαράτζ επιδιώκει να συσπειρώσει το κόμμα του, ύστερα από την αποτυχία του να διατηρήσει τις δύο έδρες που κατείχε στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, το Ukip έχασε μία από τις δύο έδρες του στη Βουλή.

Ο Φάρατζ παραιτήθηκε από την ηγεσία λίγο μετά τις εκλογές, έχοντας αποτύχει να εκλεγεί, αν και επανήλθε στην προεδρία του Ukip, προκαλώντας οξύτατη διένεξη στο εσωτερικό του κόμματος.

Πολλοί στη βρετανική Δεξιά θεωρούν ότι ο Φάρατζ αποτελεί σύμβολο διχασμού, ενώ ακόμη περισσότεροι αμφισβητούν τη σοβαρότητά του, παρά τη δημοτικότητα που απολάμβανε μεταξύ των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, χάρη στην εικόνα του απλού, καθημερινού Βρετανού, την οποία με επιτυχία προέβαλε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή