ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ «Θέλετε να δούμε τον Πάπα;» ρώτησε την παρέα του, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ένας νεαρός άνδρας, καθώς έβγαιναν από ένα εστιατόριο. Ακολούθησε σιωπή και ένα χλιαρό, μη δεσμευτικό «βλέπουμε». Για πολλούς κατοίκους της πόλης, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας ακόμη επίσημος προσκεκλημένος από τους εκατοντάδες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Η επίσκεψή του σήμαινε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αυξημένη ασφάλεια, προβλήματα στις συγκοινωνίες. Οι μυστικές υπηρεσίες, η αστυνομία της πόλης και το FBI ήταν στους δρόμους. Με το που πάτησε το πόδι του στην αεροπορική βάση Αντριους δύο ημέρες μετά, όμως, η επιθυμία των κατοίκων της Ουάσιγκτον να δουν τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ διαδόθηκε όπως οι σημαίες του Βατικανού γέμισαν τους δρόμους της πόλης. Εκπρόσωποι των μίντια τον ακολουθούσαν παντού και ανέλυαν κάθε του λέξη. Οι προσκλήσεις για την ομιλία του στο Κογκρέσο έγιναν ανάρπαστες, καθώς διανεμήθηκαν σε διπλωμάτες, αξιωματούχους και διασημότητες. Κάποιοι πιστοί περίμεναν από τα μεσάνυχτα για να πάρουν μία θέση στη διαδρομή από την οποία θα περνούσε την Τετάρτη, μετά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο. Χωρίς λιμουζίνες, ο Πάπας έφτασε με ένα Fiat πεντακοσαράκι – θωρακισμένο. Πέραν της παπικής διαδρομής, η κίνηση θύμιζε αργία – οι επιβάτες ήταν λιγότεροι και οι δρόμοι πιο άδειοι απ’ ό,τι συνήθως. Οργανισμοί όπως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ πρότειναν στα στελέχη τους να δουλέψουν από το σπίτι. Οι Αρχές προέτρεψαν τις εταιρείες να μην αναθέτουν στους εργαζομένους εξωτερικές εργασίες που απαιτούν οδήγηση, και να περιμένουν καθυστερήσεις στις μετακινήσεις.
«Μάγεψε» το Κογκρέσο
Μέχρι την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον είχε μαγευτεί από τον Πάπα. Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, οι πολιτικοί ταγοί των ΗΠΑ παραδόθηκαν αμαχητί. Ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ δάκρυσε, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι τού ζήτησε να ευλογήσει μία φωτογραφία της οικογένειάς της, βουλευτές θυμήθηκαν μέντορες και πνευματικούς… Σε όλους είχαν γίνει συστάσεις να μην προσπαθήσουν να σταματήσουν τον Πάπα για χειραψίες ή φωτογραφίες. Υπήρχαν, βέβαια, και οι τυχεροί – ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μερικά παιδιά που τον περίμεναν έξω από την πρεσβεία του Βατικανού και τον έπεισαν να βγάλουν σέλφι, η πεντάχρονη Σόφι Κρουζ, κόρη μεταναστών που τον πλησίασε για να τον παρακαλέσει να μεσολαβήσει στην αμερικανική κυβέρνηση για τη νομιμοποίησή τους, και οι άστεγοι της πόλης, με τους οποίους συνέφαγε το μεσημέρι της Πέμπτης.
Για μερικές ώρες, ο Πάπας κατάφερε να μετριάσει ακόμη και τις διαφορές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Χρησιμοποιώντας προσεκτικές λέξεις σε διχαστικά θέματα, όπως η αλλαγή του κλίματος και οι αμβλώσεις, ικανοποίησε και τα δύο κόμματα. Από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, άλλωστε, ευλόγησε ολόκληρη την Αμερική: «God Bless America», είπε σε σπαστά αγγλικά, και το πλήθος ξέσπασε σε επευφημίες. «Η φράση λαμβάνει άλλη σημασία όταν την προφέρει ο Πάπας», σχολίασε Αμερικανός δημοσιογράφος. Αυτό που προκάλεσε επιφωνήματα έκπληξης και θαυμασμού, όμως, ήταν το κάλεσμά του «σε όσους δεν πιστεύουν ή δεν μπορούν να προσευχηθούν», να του στείλουν τις ευχές τους.
Η ενασχόληση με τον Πάπα αποδείχθηκε μεταδοτική. Με κάθε ώρα τηλεοπτικής κάλυψης αυξανόταν το ενδιαφέρον – μέχρι να πάει στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη, η υποδοχή του είχε περάσει από τον μετρημένο θαυμασμό της Ουάσιγκτον σε μανιώδη ενθουσιασμό. Από το προφίλ του Ποντίφικα στο Vanity Fair, με τίτλο «Ο άνθρωπός μας στο Βατικανό», μέχρι το πρωτοσέλιδο του People και τα αναμνηστικά μπλουζάκια, η κάλυψη τροφοδοτούσε το ενδιαφέρον. Για την Καθολική Εκκλησία, ειδικά την αμερικανική, αυτό δεν μπορεί να είναι παρά καλό: ανανεώνει την εικόνα της, εστιάζοντας σε θετικά μηνύματα αντί των σκανδάλων παιδεραστίας που τόσο την ταλαιπώρησαν.
Ωστόσο, οι θέσεις του για το κλίμα, τους μετανάστες και την κατάργηση της θανατικής ποινής ξενίζουν μερίδα της κοινής γνώμης. «Ο Πάπας είναι σε λάθος χώρα», επέμενε ένας αναλυτής. Η Αμερική μπορεί να έσπευσε να τον δει, αλλά ο χρόνος θα δείξει αν ήταν έτοιμη και να τον ακούσει.