Προεκλογικές πιέσεις Ερντογάν υπέρ του AKP

Προεκλογικές πιέσεις Ερντογάν υπέρ του AKP

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκλογικές πιέσεις ασκούν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο αντιπολιτευτικό φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), προσπαθώντας να προσελκύσουν τους απογοητευμένους Τούρκους ψηφοφόρους που στράφηκαν στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), καθώς ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά των μαχητών του PKK ενώ τα θύματα αυξάνονται.

Στον αγώνα για τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας εν όψει των πρόωρων εκλογών του Νοεμβρίου, η αντιτρομοκρατική ρητορική του Ερντογάν αξιοποιείται, σύμφωνα με επικριτές του και ειδικούς αναλυτές, ως εργαλείο για να βάλλει κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ενώπιον χιλιάδων συμμετεχόντων σε διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας του PKK στην Πόλη, καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν «εγχώριους» υποψηφίους. Η ψήφος στο AKP χαρακτηρίζεται από τον ίδιο, αλλά και από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ψήφος για την επαναφορά της σταθερότητας στη χώρα.

«Δεσμοί αγάπης» με το AKP

Σε συνέντευξή του την Τρίτη, ο Ερντογάν ανέφερε ότι αν και δεν εκπροσωπεί πλέον ένα συγκεκριμένο κόμμα, δεν θεωρεί ότι κάποιος πρέπει να αναμένει από τον ίδιο να διακόψει τους δεσμούς του με το AKP, καθώς τον δένουν μαζί του «δεσμοί αγάπης». Δεν διστάζει δε να ζητήσει ανοιχτά από τους Τούρκους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για τη διασφάλιση της ειρήνης. Οσοι επικρίνουν την κυβερνητική πολιτική, ωστόσο, θεωρούν τον πόλεμο κατά του PKK πολιτική επιλογή που καταστρέφει το παλαιότερο εγχείρημα του ίδιου του AKP να δώσει λύση στο Κουρδικό.

Πυρά κατά του Ερντογάν εξαπέλυσε μέσω Twitter και ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος τόνισε πως όσοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της τρομοκρατίας δεν θα έπρεπε να μιλούν για εθνικισμό. «Εκείνοι που έχτισαν το παλάτι της διαφθοράς και της προδοσίας και κατέστρεψαν τα παλάτια της δικαιοσύνης και του ήθους μπορούν να καταλάβουν τον εθνικισμό μόνο όπως η αλεπού αντιλαμβάνεται το κοτέτσι», έγραψε ο ίδιος.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «λογική πολέμου» που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση, οι δύο υπηρεσιακοί υπουργοί του HDP υπέβαλαν την παραίτησή τους, καταγγέλλοντας ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να εκτελέσουν τα υπουργικά τους καθήκοντα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών δεν είχε δεκτική στάση απέναντι στις ανησυχίες τους για την κρίση ασφαλείας στην κυρίως κουρδική πόλη του Τσίζρε, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των βιαιοπραγιών τους τελευταίους δύο μήνες. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλί Χαϊντάρ Κόντσα, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Μουσλούμ Ντογκάν, αντικαταστάθηκαν άμεσα από την Μπερίλ Ντεντέογλου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Γαλατάσαραϊ, και τον Τσουνεΐντ Ντουζιόλ, υφυπουργό του υπουργείου Ανάπτυξης αντίστοιχα. Ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε τους αντικαταστάτες «ανεξάρτητους».

Παρά τις παροτρύνσεις του Ερντογάν και τον γενικό διχασμό που έχει προκαλέσει η σύγκρουση με τους Κούρδους μαχητές, οι δημοσκοπήσεις για την επερχόμενη αναμέτρηση στέλνουν μεικτά μηνύματα, καθιστώντας την κατάκτηση της πλειοψηφίας από το ΑΚΡ αβέβαιη. Τη Δευτέρα, η δημοσκοπική εταιρεία Gezici δημοσίευσε έρευνα πρόθεσης ψήφου, στην οποία το κόμμα του Ερντογάν έλαβε το 39,3%, δηλαδή 1,6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου. Τα υπόλοιπα κόμματα, αντίθετα, είχαν σημειώσει όλα μικρή άνοδο. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, δημοσκόπηση της εταιρείας Metropol είχε τοποθετήσει το AKP στο 41,4%. «Δεν υπολογίζω τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα μας κάτω από το 40%. Η υποστήριξη προς το AKP σίγουρα αυξάνεται», είπε ανώτατο στέλεχος του AKP.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή