ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Πάγωσε» η στρατολόγηση για εκπαίδευση μαχητών της Συρίας

1f1_14110752

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταματήσει τη στρατολόγηση νέων μαχητών από το μέτωπο στη Συρία για εκπαίδευση εκτός της χώρας, καθώς το στρατιωτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας δύναμης ανταρτών είναι υπό αναθεώρηση, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το πρόγραμμα παρουσίαζε προβλήματα από την αρχή, με ορισμένους από τους πρώτους, λιγότερους από 60, μαχητές να δέχονται επίθεση από την πτέρυγα της Αλ-Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Νούσρα, από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας τους στο πεδίο των μαχών. Μερικοί σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν, ενώ η τύχη άλλων 18 μαχητών της πρώτης φουρνιάς μαχητών αγνοείται, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ αυτό τον μήνα.

Εξάλλου, μερικοί από τους εκπαιδευμένους από τις ΗΠΑ αντάρτες παρέδωσαν μέρος του εξοπλισμού τους στο Νούσρα την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση από περιοχή που ελέγχει η οργάνωση αυτή, παραβιάζοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του προγράμματος.

Παρά τα προβλήματα, το Πεντάγωνο δήλωσε πως το πρόγραμμα παραμένει ενεργό, με τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση να συνεχίζονται.

«Καθώς αναθεωρούμε το πρόγραμμα, έχουμε σταματήσει για λίγο την παρούσα κίνηση νέων στρατολογημένων από τη Συρία», δήλωσε ο Πίτερ Κουκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Συνεχίζουμε επίσης να παρέχουμε υποστήριξη στις δυνάμεις που βρίσκονται τώρα επιτόπου και να εκπαιδεύουμε όσους βρίσκονται ήδη στο πρόγραμμα», είπε.