Απολύθηκαν 249 Κινέζοι αξιωματούχοι

Απολύθηκαν 249 Κινέζοι αξιωματούχοι

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Διακόσια σαράντα εννέα κυβερνητικά στελέχη τιμώρησαν για οκνηρία οι κινεζικές αρχές, επιβάλλοντάς τους μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, απολύοντας ορισμένους και στερώντας από άλλους τα προνόμια που απολάμβαναν. Μεταξύ των παραπτωμάτων περιλαμβάνεται η αδυναμία απορρόφησης κρατικών κονδυλίων, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση δημόσιων έργων και η αγορά εκτάσεων όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μεγάλα έργα. Η εκστρατεία εντάσσεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κρατικής διαφθοράς, κεντρικής σημασίας πρωτοβουλία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όμως, θορυβημένοι από το εύρος της εκστρατείας κατά της διαφθοράς των τελευταίων 18 μηνών, διστάζουν να εγκρίνουν τη δαπάνη κρατικών κονδυλίων, φοβούμενοι ότι θα κατηγορηθούν για δωροδοκία, αλλά και σε μία προσπάθεια να μην τραβήξουν πάνω τους την προσοχή των ελεγκτικών αρχών. Η τακτική αυτή ενοχλεί το Πεκίνο, που έχει επικρίνει έντονα τους αξιωματούχους αυτούς, κατηγορώντας τους για οκνηρία και απειλώντας με αυστηρές κυρώσεις, εφόσον δεν δαπανήσουν τα προβλεπόμενα κονδύλια. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» ανέφερε ότι 249 αξιωματούχοι σε 24 επαρχίες, περιοχές και πόλεις, απολύθηκαν, παύθηκαν προσωρινά από τα καθήκοντά τους, τιμωρήθηκαν με πρόστιμα ή δέχθηκαν επίσημες επιπλήξεις, ανάμεσα στα τέλη Μαΐου και τις 15 Ιουνίου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλου κέντρου ανακύκλωσης στην επαρχία Σανξί της βόρειας Κίνας, η κατασκευή του οποίου επρόκειτο να αρχίσει τον Μάιο. Το κέντρο δεν έχει αρχίσει ακόμη να κατασκευάζεται, παρότι το Πεκίνο έχει απελευθερώσει τα σχετικά κονδύλια από το 2012. Αδιάθετα κρατικά κονδύλια αξίας 296 δισεκατομμυρίων γουάν (44 δισ. ευρώ) κατασχέθηκαν από την κυβέρνηση του Πεκίνου έως τα τέλη Αυγούστου, για να αποδοθούν σε «επείγοντα» αναπτυξιακά και εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά και για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής κατοίκων των φτωχότερων επαρχιών της Κίνας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ έχει επανειλημμένα καταγγείλει την οκνηρία κρατικών στελεχών και την αδυναμία τους να προωθήσουν με ζήλο τις εντολές της κεντρικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή