KOYNTOYZ. Σφοδρή επίθεση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων που είχαν οχυρωθεί στο αεροδρόμιο της Κουντούζ εξαπέλυσαν χθες οι Ταλιμπάν, αφού πρώτα έκοψαν τις διόδους ανεφοδιασμού των στρατιωτών. Η απόπειρα κατάληψης του αεροδρομίου ακολουθεί την αιφνιδιαστική κατάληψη της πόλης Κουντούζ από τους Ταλιμπάν τα ξημερώματα της Δευτέρας, που αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα για την κυβέρνηση της Καμπούλ.
Οι Ταλιμπάν απέκλεισαν χθες όλες τις εξόδους της Κουντούζ, καθηλώνοντας με ενέδρες τις αφγανικές δυνάμεις που επεχείρησαν αντεπίθεση σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πόλη. Χθες το πρωί, αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς για να υποστηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις, αλλά λίγο αργότερα πηγές του Πενταγώνου δήλωναν ότι μάλλον δεν θα υπάρξουν άλλοι βομβαρδισμοί «γιατί οι Ταλιμπάν βρίσκονται μέσα στην πόλη μαζί με όλους τους κατοίκους».
Οι κυβερνητικοί στρατιώτες που υποχώρησαν στο αεροδρόμιο της πόλης δεν έλαβαν ενισχύσεις, καθώς, όπως δήλωσε ο υποπεριφερειάρχης της Κουντούζ, Αμπντουλάχ Ντανίσι, «οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Μπαγκλάν-Κουντούζ». Χθες το βράδυ αναφέρθηκαν σφοδρές μάχες σε απόσταση λίγων μέτρων από το αεροδρόμιο. «Σας βεβαιώνουμε ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν εισέλθει στο αεροδρόμιο. Οι δυνάμεις μας δεν θα τους αφήσουν», προσέθεσε ο Ντανίσι.
Μετά την κατάληψη της πόλης, οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν τους κατοίκους από τα μεγάφωνα των τζαμιών ότι δεν θα τους πειράξουν, όμως η οικονομική πρωτεύουσα του Βορείου Αφγανιστάν έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα, καθώς οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους.
Οι Ταλιμπάν είχαν κυβερνήσει την πενταετία 1996-2001 επιβάλλοντας αυστηρό ισλαμικό νόμο, ενώ ανατράπηκαν από τη νατοϊκή εκστρατεία του 2001, εξαιτίας της στήριξης που παρείχαν στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τα νατοϊκά στρατεύματα απεχώρησαν το 2014, αφήνοντας πίσω στρατιωτικούς συμβούλους σε ρόλο εκπαιδευτών των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων. Με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, που τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση, όλοι οι ξένοι σύμβουλοι πρόκειται να συγκεντρωθούν από τις επαρχίες στην Καμπούλ το 2016.
«Ενα πράγμα δεν μπορούμε να κάνουμε», είπε ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. «Να καθίσουμε να παρακολουθούμε τους Ταλιμπάν να ξανακατακτούν το Αφγανιστάν». Η Γερμανία έχει ιδιαίτερη σχέση με την Κουντούζ, καθώς εκεί στάθμευαν Γερμανοί στρατιώτες τη δεκαετία 2003-2013, ενώ χθες Γερμανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βρέθηκαν για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο της πόλης.
Ο Πακιστανός μελετητής των Ταλιμπάν, Αχμέντ Ρασίντ, έκανε λόγο για «καταστροφική εξέλιξη για την κυβέρνηση του προέδρου Γκάνι», την οποία περιέγραψε ως «πλήρως αποδιοργανωμένη». Πρόσφατα εμφανίστηκαν ρωγμές και στους κόλπους των Ταλιμπάν, μέλη των οποίων αποσκίρτησαν προς το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα όμως με τον Ρασίντ, η κατάληψη της Κουντούζ, της πρώτης επαρχιακής πρωτεύουσας που πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν από το 2001, «δείχνει σαφώς ότι οι Ταλιμπάν παραμένουν μία ενωμένη δύναμη μαχητών, κάτι που διαφέρει από μία ενωμένη πολιτική δύναμη. Παραμένουν αποφασισμένοι να ανατρέψουν τον μηχανισμό».