Ανοιξαν οι δουλειές των ξενοδόχων της Γερμανίας λόγω των προσφυγικών ροών

Ανοιξαν οι δουλειές των ξενοδόχων της Γερμανίας λόγω των προσφυγικών ροών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που δεν προλαβαίνουν να πωλούν εισιτήρια για τα υπερπλήρη καράβια προς Πειραιά, έτσι και οι ξενοδόχοι στη Γερμανία έχουν δει τις δουλειές τους να ανοίγουν εξαιτίας του προσφυγικού ρεύματος. Οι δυσκολίες εξεύρεσης στέγης για τους 5.000 έως 10.000 πρόσφυγες που εισέρχονται καθημερινά στη Γερμανία έχουν οδηγήσει πολλούς δήμους στην πλέον πολυέξοδη επιλογή της ενοικίασης ξενοδοχείων, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει στα ομοσπονδιακά κρατίδια 670 ευρώ τον μήνα για κάθε πρόσφυγα που υποδέχονται. Ενώ σε όλη την Ευρώπη είναι παροιμιώδεις οι απάτες που γίνονται με τα κονδύλια για τους πρόσφυγες, τα οποία δεν φθάνουν ποτέ σε αυτούς (η μαφία της Ρώμης έχει χαρακτηρίσει τα συμβόλαια για κέντρα προσφύγων και μεταναστών «πιο επικερδή και από τα ναρκωτικά»), οι δήμοι της Γερμανίας βρίσκονται υποχρεωμένοι να καταβάλλουν για τη στέγαση των προσφύγων περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνουν ως επιδότηση. Παραδείγματος χάριν, για τους περίπου 1.000 πρόσφυγες που έχουν στεγαστεί σε ξενοδοχεία, ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης, ο Δήμος του Ντίσελντορφ καταβάλλει άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα κατ’ άτομο. Στην Κολωνία, 2.500 από τους 7.800 πρόσφυγες καταλύουν σε ξενοδοχεία, ενώ ο εκπρόσωπος του δήμου εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των ξενοδόχων, καθώς η τουριστική περίοδος έχει παρέλθει και τα ξενοδοχεία διαθέτουν πολλά άδεια δωμάτια.

Ενώ το Βερολίνο προσπαθεί να βρει λύσεις στα πρακτικά ζητήματα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, στέγης και τροφής των προσφύγων, στη Βαυαρία ο πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ ζήτησε χθες εκ νέου να δώσει η κυβέρνηση Μέρκελ καθαρό σημάδι ότι οι ροές προσφύγων προς τη Γερμανία θα περιοριστούν. Η επαναφορά συνοριακών ελέγχων, προ δεκαπενθημέρου, δεν εμποδίζει την είσοδο προσφύγων στη χώρα. Σύμφωνα με τις στατιστικές της κυβέρνησης της Αυστρίας, το 90% των 167.000 προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα τον μήνα Σεπτέμβριο έφυγε με κατεύθυνση τη Γερμανία.

Στην Αυστρία

Ο Αυστριακός Σοσιαλιστής καγκελάριος Φάιμαν τονίζει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι διαχειρίσιμη, αλλά η Συντηρητική υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ προειδοποιεί ότι αν η Γερμανία απαγορεύσει την είσοδο προσφύγων από την Αυστρία, η τελευταία θα κλείσει τα δικά της σύνορα με τη βοήθεια του στρατού. Η Μικλ-Λάιτνερ προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια λύση σε διεθνές επίπεδο, υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: «Είτε να συνεχίσουν να φεύγουν όπως τώρα είτε να αναλάβουμε δυναμική δράση στα σύνορα, με χρήση βίας. Πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα δούμε εικόνες όπως αυτές που είδαμε από την ΠΓΔΜ». Υπενθυμίζεται ότι οι απόπειρες της ΠΓΔΜ τον Αύγουστο να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων με χρήση βίας και δακρυγόνων προξένησαν διεθνή κατακραυγή.

Ενα από τα κεντρικά ερωτήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής αναφορικά με το προσφυγικό είναι πόσο σταθερή είναι η θετική προδιάθεση του ευρωπαϊκού πληθυσμού απέναντι στους πρόσφυγες. Στη Γερμανία, Σοσιαλδημοκράτες και κόμματα της Αριστεράς προειδοποίησαν την Αγκελα Μέρκελ να μην επιτρέψει εξαιρέσεις στον κατώτατο μισθό για τους πρόσφυγες, καθώς κάτι τέτοιο «θα έστρεφε τους φτωχούς Γερμανούς ενάντια στους φτωχούς Σύρους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή