Ριζική μεταβολή για το ημερολόγιο της Pirelli

Ριζική μεταβολή για το ημερολόγιο της Pirelli

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ριζοσπαστικοποιείται το πιο διάσημο ημερολόγιο στον κόσμο, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από τον παραδοσιακό εαυτό του. Και αν μέχρι πέρσι ξάπλωναν στις σελίδες του μόνο ημίγυμνα μοντέλα, όπως η Αντριάνα Λίμα, η έκδοση του 2016 διά χειρός Ανι Λίμποβιτς διαπνέεται από δυναμισμό και απλότητα. «Γυναίκες με περιεχόμενο» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος του. Είναι οι γυναίκες που αλλάζουν ρόλους, γυναίκες που έχουν καταφέρει κάτι στη ζωή τους, ό,τι και αν είναι αυτό, και ενέπνευσαν τη διάσημη φωτογράφο. Δεν θα υπάρχουν σορτσάκια δίπλα σε λάστιχα για χιόνια. Στον φακό της Λίμποβιτς «αποκαλύπτονται» η τενίστρια Σερίνα Ουίλιαμς, η καλλιτέχνις Γιόκο Ονο, και χήρα ενός από τους Μπιτλς, του Τζον Λένον, η τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ, η Νατάλια Βοντιάνοβα, γνωστό μοντέλο, και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες γυναίκες. «Ηθελα να κάνω μια κλασική σειρά πορτρέτων. Σκέφτηκα ότι οι γυναίκες θα πρέπει να φαίνονται δυνατές αλλά φυσικές και γι’ αυτό αποφάσισα να περιοριστώ σε μία απλή φωτογράφιση σε στούντιο», εξήγησε η ίδια η φωτογράφος σχετικά με το πρότζεκτ της. «Αυτό το ημερολόγιο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Απομακρύνεται από τα παλιά. Η ιδέα ήταν να μην έχει τίποτα το υποκριτικό και να είναι πολύ άμεσο», πρόσθεσε.

Το πολυαναμενόμενο ημερολόγιο αναμένεται να αποκαλυφθεί στις 30 Νοεμβρίου, αλλά ήδη φιλοξενούνται κάποια στιγμιότυπα στη Vogue.

Υπενθυμίζεται ότι η ετήσια έκδοση του ημερολογίου, από τη βρετανική θυγατρική της εταιρείας με λάστιχα αυτοκινήτου, χρονολογείται από το 1964 και παραδοσιακά θεωρείτο μνημείο σεξιστικής απεικόνισης των γυναικών. Συνήθως διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αφού προσφέρεται ως επιχειρηματικό δώρο σε ένα μικρό αριθμό σοβαρών πελατών της εταιρείας και μέλη της παγκόσμιας σόουμπιζ. Η έκδοση είχε διακοπεί το 1974 στο πλαίσιο περικοπών μετά την πετρελαϊκή κρίση. Επανήλθε δέκα χρόνια αργότερα και έκτοτε επανεκδίδεται σε ετήσια βάση. Η συμμετοχή στο ημερολόγιο αποτελεί τίτλο τιμής τόσο για τις ηθοποιούς και μοντέλα που πέρασαν από τις σελίδες του, όσο και για τους φωτογράφους, που ανέλαβαν το έργο. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρελάσει, μεταξύ άλλων, από την έκδοση οι ηθοποιοί Πενέλοπε Κρουζ, Χίλαρι Σουάνκ και Σιένα Μίλερ, τα μοντέλα Ναόμι Κάμπελ, Ζιζέλ Μπούντχεν, Λετίσια Κάστα, Σίντι Κρόφορντ, Κέιτ Μος, Μίλα Γιόβοβιτς, Χάιντι Κλουμ, Αλεσάντρα Αμπρόσιο, αλλά και παλιές δόξες του κινηματογράφου όπως η Σοφία Λόρεν.

H διαφορά με την περσινή έκδοση είναι χαρακτηριστική. Το ημερολόγιο του 2015 είχε αναλάβει ο φωτογράφος Στίβεν Μάιζελ, ο οποίος έντυσε τα μοντέλα του με λάστιχα και δέρμα. «Θέλαμε να δώσουμε στις φωτογραφίες μια αίσθηση μόδας, να προσθέσουμε την ομορφιά των μοντέλων και μια δόση χιούμορ επίσης», είχαν πει πέρσι οι συντελεστές, οι οποίοι επιχείρησαν να αφαιρέσουν οιαδήποτε αίσθηση χυδαιότητας από τα στιγμιότυπα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ίδιο τον φωτογράφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή