Οι νέοι εγκαταλείπουν την Πορτογαλία

Οι νέοι εγκαταλείπουν την Πορτογαλία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζοάνα Μιράντα ετοιμάζει τις αποσκευές της για τη Γερμανία. Η 27χρονη νοσοκόμα δούλευε στη Λισσαβώνα για πέντε ευρώ την ώρα, χωρίς σταθερή σύμβαση εργασίας. «Εδώ, μόλις και μετά βίας έβγαζα 500 ευρώ το μήνα», δηλώνει στον απεσταλμένο του Γαλλικού Πρακτορείου. «Στο Μόναχο, όπου θα εργάζομαι σε εξειδικευμένη κλινική, θα έχω σταθερή δουλειά και θα βγάζω 2.000 ευρώ το μήνα», προσθέτει. Κάθε πέντε λεπτά, ένας νέος, μορφωμένος Πορτογάλος ξενιτεύεται για να επιβιώσει. Η αποστράγγιση της χώρας από νέους ειδικευμένους ανθρώπους αποτελεί κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο καλεί τους νέους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα τους, αλλά το ενισχυτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνησή του έγινε ανέκδοτο, όταν ανακοινώθηκε ότι αφορά, σε πρώτη φάση, μόνο… είκοσι άτομα. Ο σοσιαλιστής αντίπαλός του, Αντόνιο Κόστα, ζητά «ψήφο για να γυρίσουν οι νέοι», αλλά το πρόγραμμά του παραμένει αποκαρδιωτικά γενικόλογο. Υπολογίζεται ότι 485.000 άνθρωποι μετανάστευσαν από την Πορτογαλία στα χρόνια της δεινής οικονομικής κρίσης, από το 2011 έως το 2014. Περίπου 200.000 ήταν εκείνοι που μετανάστευσαν μόνιμα, και εξ αυτών η μεγάλη πλειονότητα ήταν νέοι και μορφωμένοι. Αν και η ανεργία έχει πέσει από το ζενίθ του 18% στο σημερινό 12%, οι περισσότερες δουλειές που προσφέρονται είναι κακά αμειβόμενες και επισφαλείς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της οικονομίας, εμποδίζουν την επιστροφή των νέων. Οποια κι αν είναι η έκβαση των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, η πραγματικότητα αυτή μάλλον δεν θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή