Αποκαλυπτική συνέντευξη Χ. Κλίντον

Αποκαλυπτική συνέντευξη Χ. Κλίντον

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, στη δημιουργό και πρωταγωνίστρια της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Girls», Λίνα Ντάναμ. Η συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε στο νέο περιοδικό της Ντάναμ «Lenny Letter» (Το γράμμα της Λένι), άγγιξε κάθε στάδιο της πολυσχιδούς σταδιοδρομίας της πρώην υπουργού Εξωτερικών, αποκαλύπτοντας σημαντικές πτυχές της πολιτικής της σκέψης, αλλά και μέχρι στιγμής άγνωστες λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε έτσι ότι υπήρξε ακτιβίστρια υπέρ του υπερσυντηρητικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών τη δεκαετία του 1960, Μπάρι Γκολντουότερ. Ο γερουσιαστής της Αριζόνας, Μπ. Γκολντουότερ, σκληρός πολέμιος του Νιου Ντιλ και της προοδευτικής εσωτερικής πολιτικής του προέδρου Τζον Κένεντι, είχε εξασφαλίσει το 1964 το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, για να ηττηθεί από τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον. Η Χίλαρι Κλίντον, μαθήτρια λυκείου τότε, είχε προσληφθεί ως «κορίτσι του Γκολντουότερ», επηρεασμένη από τις συντηρητικές θέσεις του πατέρα της. «Η δουλειά αυτή με είχε ενθουσιάσει. Είχα την ευκαιρία να φορέσω και καπέλο καουμπόη, όπως έκαναν όλα τα Goldwater Girls», είπε στη συνέντευξη.

Οι πολιτικές της απόψεις άλλαξαν, όμως, άρδην μετά την είσοδό της στο Κολέγιο Ουέλσλι της Μασαχουσέτης. «Εκεί, γνώρισα πραγματικά διαφορετικούς ανθρώπους και έμαθα καινούργια πράγματα, που με επηρέασαν καθοριστικά στη ζωή μου. Μπήκα στο Ουέλσλι Ρεπουμπλικανή και βγήκα Δημοκρατική», είπε η κ. Κλίντον.

Στο πανεπιστήμιο αυτό, έξω από τη Βοστώνη, η Χίλαρι Ρόνταμ –όπως είναι το πατρικό της επίθετο– ανακάλυψε και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής οργάνωσης. «Διαδηλώσαμε για την αλλαγή των κανόνων του πανεπιστημίου –θηλέων– που περιόριζαν ασφυκτικά τις ώρες επισκέψεων για τους άνδρες. Πετύχαμε την αλλαγή κανόνων ηλικίας ενός και πλέον αιώνα», λέει. Στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, η Χίλαρι συνάντησε τον μετέπειτα σύζυγό της, τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο αποφάσισε να μετακομίσει στο Αρκάνσας. Εκεί δίδαξε στη νομική σχολή του πανεπιστημίου, στηρίζοντας παράλληλα τον Μπιλ στις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Ερωτηθείσα εάν είναι φεμινίστρια, η κ. Κλίντον δίνει την παρακάτω απάντηση: «Ασφαλώς! Με αυτό εννοώ ότι στηρίζω τα ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, σε πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο».

Τον προοδευτισμό των νιάτων της φαίνεται να μην έχει εγκαταλείψει η κ. Κλίντον. Ερωτηθείσα τι πιστεύει για τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών σε πολλές κοινότητες των ΗΠΑ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών λέει: «Η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, που σημειώθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, στέλνει επικίνδυνο και απειλητικό μήνυμα. Η ανάγκη για διάλογο της αστυνομίας με τις κατά τόπους κοινότητες και η αρτιότερη εκπαίδευση των αστυνομικών, είναι επιτακτική για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή