Γαλλία και Ολλανδία θα μοιράζονται έργα του Ρέμπραντ

Γαλλία και Ολλανδία θα μοιράζονται έργα του Ρέμπραντ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Σολομώντεια λύση βρήκαν Γαλλία και Ολλανδία, μετά τη διένεξη γύρω από την αγορά δύο προσωπογραφιών του Ρέμπραντ, τις οποίες εκποίησε η οικογένεια Ρότσιλντ.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν τελικά να αγοράσουν από κοινού τα δύο έργα, που θα εκτίθενται κάποιους μήνες στο Λούβρο και κάποιους άλλους στο Ράικσμουσεουμ του Αμστερνταμ. «Καθώς η χρηματοδότηση είναι άμεσα διαθέσιμη από τη γαλλική πλευρά, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να αγοράσει τα γαμήλια πορτρέτα από κοινού με τη Γαλλία», ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού της Ολλανδίας, Γετ Μπουσμάκερ, σε επιστολή της προς το Κοινοβούλιο της Χάγης.

Η συμφωνία αποτελεί προϊόν συνομιλιών μεταξύ του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη. Τα δύο έργα «θα εκτίθενται πάντα μαζί, ενώ ο χρόνος παραμονής τους θα μοιράζεται μεταξύ των δύο μουσείων της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, το Λούβρο και το Ράικσμουσεουμ», προσέθεσε η υπουργός. Η οικογένεια Ρότσιλντ, ιδιοκτήτρια των πορτρέτων εδώ και έναν αιώνα, είχε έλθει σε επαφή με το Λούβρο την άνοιξη του 2013, δηλώνοντας την πρόθεσή της να αποχωρισθεί τα έργα, έναντι 160 εκατ. ευρώ. Η τιμή, όμως, χαρακτηρίσθηκε υπερβολική από πολλούς ειδικούς.

Το Μουσείο του Λούβρου, ύστερα από ένα έτος διαπραγματεύσεων, απέρριψε την πρόταση των Ρότσιλντ. Ο πρόεδρος του Λούβρου, Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, είχε εγκαινιάσει, αμέσως μετά, συνομιλίες με τον ομόλογό του του Ράικσμουσεουμ, Βιμ Πάιμπες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινής «διακρατικής» λύσης. Τα πράγματα, όμως, περιπλέχθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεσή της να εκθέσει και τα δύο έργα στη χώρα. Το ολλανδικό κράτος πρότεινε να προσφέρει 80 εκατ. ευρώ, και το Ράικσμουσεουμ εμφανίσθηκε βέβαιο ότι θα συγκέντρωνε τα υπόλοιπα 80 εκατ. χάρη σε δωρεές. Η αποτυχία του ολλανδικού μουσείου να συγκεντρώσει το ποσόν έκανε τη γαλλική κυβέρνηση να παρέμβει, λύνοντας τον γόρδιο δεσμό.

Πρόκειται για την ακριβότερη αγορά έργου στην ιστορία των δύο μουσείων, με το προηγούμενο ρεκόρ για την Ολλανδία να είναι η αγορά έργου του Πιέτ Μοντριάν έναντι 37 εκατ. ευρώ το 1997 και για το Λούβρο, η αγορά του «Πορτρέτου του Κόμητα Μολέ» του Ενγκρ, έναντι 19 εκατ. ευρώ το 2009.

Ο προϋπολογισμός του Λούβρου, του μουσείου με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, για αγορές έργων είναι μόλις 8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή