Πρόστιμο ύψους 635.000 ευρώ για την Bild

Πρόστιμο ύψους 635.000 ευρώ για την Bild

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Περιφερειακό δικαστήριο στην Κολωνία επέβαλε πρόστιμο ύψους 635.000 ευρώ στο γερμανικό ταμπλόιντ Bild και στον όμιλο Αξελ Σπρίνγκερ, στον οποίο ανήκει η εφημερίδα, ως αποζημίωση για τη δυσφημιστική εκστρατεία του εντύπου σε βάρος του πρώην τηλεπαρουσιαστή Γιοργκ Κάχελμαν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει επιβληθεί ποτέ σε έντυπο από δικαστήριο, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η πριγκίπισσα της Σουηδίας Μαντλέν, η οποία είχε λάβει 400.000 ευρώ από γυναικεία περιοδικά έπειτα από σχετική απόφαση δικαστήριου του Αμβούργου. Τα περιοδικά είχαν δημοσιεύσει συνολικά 86 άρθρα σχετικά με ερωτικές σχέσεις και σχέδια γάμου της γαλαζοαίματης.

Ο μετεωρολόγος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη επικαλούμενος παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του από την Bild στη διάρκεια της δίκης του με την κατηγορία του βιασμού την περίοδο 2010-11. «Ο κ. Κάχελμαν υπέστη μία από τις αθλιότερες εκστρατείες σπίλωσης στην ιστορία του γερμανικού νόμου περί Τύπου», σχολίασε ο Ραλφ Χέκερ, συνήγορος του Κάχελμαν, μετά την έκδοση της απόφασης. «Το κύρος του καταστράφηκε εντελώς από την Bild και τους λοιπούς. Αυτή η ετυμηγορία είναι το τίμημα. Ελπίζουμε ότι θα αποτρέψει άλλα ταμπλόιντ φύλλα στο μέλλον», προσέθεσε. Ο όμιλος στον οποίο ανήκει η εφημερίδα, πάντως, δεσμεύτηκε ότι θα προσφύγει στο εφετείο της Πολωνίας. Παράλληλα, στην ιστοσελίδα της η Bild εμφανίστηκε χθες ικανοποιημένη, επιμένοντας ότι δικαιώθηκε, αφού το δικαστήριο δεν επιδίκασε στον Κάχελμαν τα δύο και πλέον εκατομμύρια ευρώ, που διεκδικούσε.

Ο τηλεοπτικός μετεωρολόγος αθωώθηκε το 2011 από τις κατηγορίες περί βιασμού με θύμα μια επί μακρόν σύντροφό του. Είχε κατηγορηθεί ειδικότερα πως την απείλησε και τη βίασε. Η δίκη καλύφθηκε εκτενώς από πολλά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της Bild, η οποία δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για τη σεξουαλική του ζωή. Μετά την αθώωσή του, ο Κάχελμαν άρχισε να καταθέτει μηνύσεις κατά όσων συγκροτημάτων παραβίασαν τα δικαιώματά του. Συνολικά το 2013 ο Κάχελμαν διεκδικούσε 3,25 εκατ. ευρώ. Με τον όμιλο Hubert Burda Media, που κατέχει τους τίτλους των περιοδικών Bunte and Focus, προέβη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό τον περασμένο Μάιο, χωρίς να αποκαλυφθεί το ακριβές ποσό της αποζημίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή