ΗΠΑ: Δέκα νεκροί από επίθεση ενόπλου σε πανεπιστήμιο του Ορεγκον

ΗΠΑ: Δέκα νεκροί από επίθεση ενόπλου σε πανεπιστήμιο του Ορεγκον

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΡΕΓΚΟΝ. Ενα ακόμη περιστατικό τυφλής βίας σε αμερικανικό πανεπιστήμιο βύθισε χθες στο πένθος το Ορεγκον. Δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενόπλου που εισέβαλε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Ούμπκουα χθες το πρωί, ενώ περίπου 7 τραυματίσθηκαν. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, ο δράστης έπεσε νεκρός. Ο  αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε με θυμό αυστηρότερους νόμους κατοχής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγόρησε έμμεσα πανίσχυρο λόμπι της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) ότι εμποδίζει μεταρρυθμίσεις.

Οι Αρχές της πόλης Ρόζεμπουργκ, στο νοτιοδυτικό Ορεγκον, δέχθηκαν κλήσεις για εισβολή ενόπλου στο πανεπιστήμιο χθες στις 10.40 το πρωί (τοπική ώρα). Η σχολή τέθηκε αμέσως σε κατάσταση «lockdown», με τους φοιτητές και τους καθηγητές να κλειδώνονται σε ασφαλείς χώρους, οι οποίοι υπάρχουν σε κάθε πανεπιστήμιο εξαιτίας της συχνότητας τέτοιων περιστατικών. Το περιστατικό έληξε όταν ο ένοπλος έπεσε νεκρός.

«Έχουμε την επιβεβαίωση ότι ο δράστης είναι νεκρός. Ήταν ένας άνδρας 26 ετών», δήλωσε η κυβερνήτης Κέιτ Μπράουν στα μέσα ενημέρωσης σε μια σύντομη ανακοίνωση, πριν αναχωρήσει για το Ρόζμπεργκ, όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί με τα θύματα και τις οικογένειες τους», συμπλήρωσε.

Ο σερίφης της κομητείας Ντάγκλας Τζον Χάνλιν σε μια συνέντευξη τύπου επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο του δράστη και πρόσθεσε πως δεν έχει διαπιστωθεί η ταυτότητα του.

Παράλληλα τόνισε πως κανείς από τους αστυνομικούς δεν τραυματίστηκε.

Ο σερίφης ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αναφέρει αν εμπλέκεται και άλλος στην ένοπλη επίθεση και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών της επίθεσης. Μάλιστα αρνήθηκε να δώσει στην δημοσιότητα το όνομα του δράστη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι

«Δεν θα με ακούσετε να προφέρω το όνομά του. Δεν θα του δώσω την αναγνώριση που αναμφίβολα αναζητούσε πριν διαπράξει αυτή την τρομακτική πράξη». Για την ιστορία, δράστης είναι ο Κρις Χάρπερ Μέρσερ. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, από την πρώτη έρευνα που έγινε, ο Μέρσερ δεν ήταν κάτοικος της περιοχής και από το «σκανάρισμα» στον λογαριασμό του σε σελίδα των social media, στο παρελθόν είχε επιδείξει ενδιαφέρον για ανάλογες επιθέσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η αυτόπτης μάρτυρας Κόρτνει Μουρ στην τοπική εφημερίδα News-Review, ο δράστης ζήτησε από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κτίριο του πανεπιστημίου να σηκωθούν όρθιοι και να δηλώσουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω πριν αρχίσει να πυροβολεί.

Από την πλευρά της η Cassandra Welding, μια φοιτήτρια που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας 16, δίπλα από το σημείο των πυροβολισμών, ανέφερε ότι «ξαφνικά  ακούστηκαν ήχοι, σαν να σπάνε μπαλόνια. Στην αίθουσα ήμασταν 20 άτομα. Μια γυναίκα που βρισκόταν πίσω μου αποπειράθηκε να κλείσει την πόρτα και ξαφνικά χτυπήθηκε στο στομάχι από σφαίρες».

«Ο δράστης ήταν εκεί, περίμενε έξω από την πόρτα», προσθέτει η Welding για να καταλήξει «τότε όλοι άρχισαν να φωνάζουν πως η γυναίκα πυροβολήθηκε, ενώ ο πανικός στα πρόσωπά τους ήταν έκδηλος. Όλο μου το σώμα έτρεμε. Καλέσαμε αμέσως την άμεση δράση, ενώ εγώ προσωπικά τηλεφώνησα στην μητέρα μου με την οποία συνομιλούσα. Σκέφτηκα πως ίσως ήταν η τελευταία φορά που την ακούω».

Το προφίλ του δράστη

«Φορούσε κάθε μέρα τα ίδια ρούχα. Στρατιωτικές μπότες, πράσινο στρατιωτικό παντελόνι κι ένα λευκό t-shirt, ενώ ήταν πολύ κοντά στην μητέρα του που τον προστάτευε με θέρμη», λένε για τον δράστη της επίθεσης οι γείτονές του στο Winchester.

«Φαινόταν πάντα νευρικός», τονίζει ο Rosario Lucumi, 51 ετών ο οποίος καθημερινά συναντούσε την μητέρα του στο λεωφορείο. «Φορούσε συνεχώς ακουστικά και άκουγε μουσική», προσθέτει.

Ο Bryan Clay που διανύει το 18 έτος της ηλικίας του λέει στους NYT: «Μια φορά τον ρώτησα γιατί φοράει πάντα στρατιωτικά ρούχα. Δεν μου απάντησε ποτέ και φάνηκε σαν να μην θέλει να μιλάει για αυτό».

Ένας ακόμη γείτονας του δράστη, ο Derrick McClendon, 42 ετών τονίζει πως ο Mercer ήταν πολύ ντροπαλός: «Καθημερινά τον χαιρετούσα, όμως εκείνος δεν απαντούσε ποτέ».

Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για υπερπροστασία από την πλευρά της μητέρας του. Συγκεκριμένα, μια πρώην γειτόνισσα τους, η κα. Julia Winstead, 55 ετών, λέει: «Μια μέρα η μητέρα του εμφανίστηκε στην γειτονιά και χτυπούσε πόρτα – πόρτα προκειμένου να μας ενημερώσει ότι ο γιός της είχε ψυχικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, με μια επιστολή ζητούσε να εξουδετερώσουμε τις κατσαρίδες από τα σπίτια μας, αφού ο γιος της ενοχλούνταν από αυτές. Μάλιστα μου είπε ότι για τον λόγο αυτό, θα πήγαιναν να μείνουν σε δωμάτιο ξενοδοχείου».

Ομπάμα: Οι νόμοι οπλοκατοχής πρέπει να αλλάξουν

Μετά το νέο περιστατικό τυφλής βίας, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε με θυμό αυστηρότερους νόμους κατοχής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγόρησε έμμεσα την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), το πανίσχυρο λόμπυ οπλοκατόχων, ότι εμποδίζει μεταρρυθμίσεις.

Σε δήλωση που έκανε στην αίθουσα ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα, εμφανώς θυμωμένος, είπε ότι δεν αρκεί πιά να προσεύχεται κανείς όταν υπάρχουν παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα με τέτοια συχνότητα.

"'Οπως είπα μόλις πριν από μερικούς μήνες, και πάλι λίγους μήνες πριν από αυτούς, και λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν," τόνισε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους μετά από το θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό 20 περίπου από έναν οπλισμένο άντρα σε κοινοτικό πανεπιστήμιο πριν σκοτωθεί ο δράστης από την αστυνομία.

Είναι εμφανές ότι όποιος κάνει τέτοια εγκλήματα "έχει αρρώστημένο μυαλό," είπε, προσθέτοντας, "Δεν είμαστε όμως το μόνο κράτος στη Γή που έχει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη Γή που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες."

Ο Ομπάμα μίλησε κυρίως χωρίς σημειώσεις, και πρόλαβε με θυμό πιθανούς ισχυρισμούς των υποστηρικτών της οπλοκατοχής ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία. "Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πολιτικοποιούμε," είπε, και ζήτησε από τους αμερικανούς κάθε παράταξης να υποχρεώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να δράσουν επί του θέματος.

Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης και τους κατόχους όπλων που τα χρησιμοποιούν για κυνήγι, σπορ και προστασία να αναρωτηθούν αν το λόμπυ των οπλοκατόχων αντιπροσωπεύει τις απόψεις των. Δεν ανέφερε το NRA ευθέως, αλλά ήταν εμφανές ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την οργάνωση, η οποία έχει ευρεία πολιτική επιρροή στην Ουάσινγκτον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή