Επίθεση ακτιβιστών σε καφέ του Λονδίνου

Επίθεση ακτιβιστών σε καφέ του Λονδίνου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Απρόσμενο μήλον της Εριδος έχει καταστεί πρωτότυπο καφέ στην αναβαθμιζόμενη και πρώην υποβαθμισμένη συνοικία Ιστ Εντ του Λονδίνου.

Το καφέ Cereal Killer (λογοπαίγνιο που συνδυάζει την έννοια του κατά συρροήν δολοφόνου με τα… δημητριακά) προσείλκυσε πλήθη πελατών, αλλά και έντονες επικρίσεις, μετά τα εγκαίνιά του πριν από εννέα μήνες. Το καφέ, που προσφέρει μεγάλη ποικιλία δημητριακών για τη διόλου ευκαταφρόνητη τιμή των 3 στερλινών (4,06 ευρώ) ανά μπολ, έχει τραβήξει πάνω του το μένος των πολέμιων του φαινομένου της αστικής αναβάθμισης, οι οποίοι περικύκλωσαν το κατάστημα το περασμένο Σαββατοκύριακο με φλεγόμενους πυρσούς και έγραψαν το σύνθημα «Σκουπίδια» στα παράθυρά του, την ώρα που πελάτες και προσωπικό κρύβονταν τρομοκρατημένοι στο εσωτερικό. «Δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν θεωρούσα ότι μπορώ να καταστώ αντικείμενο μίσους, αλλά να που έγινε», λέει ο 33χρονος ιδιοκτήτης του, από το Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας, Γκάρι Κίρι.

Το περασμένο Σάββατο ακτιβιστές κατά της φτώχειας επέλεξαν το καφέ για να το καταγγείλουν ως σύμβολο των δεινών που προκαλεί η ραγδαία ανάπτυξη του Ανατολικού Λονδίνου.

Η συνοικία του Σόρντιτς στο Ανατολικό Λονδίνο στέγαζε κάποτε μετανάστες από τη Νότια Ασία και βιομηχανικούς εργάτες. Η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων, την οποία ο Κίρι ευνοεί με τον τρόπο του αποδεχόμενος να πληρώνει υπέρογκο μηνιαίο ποσό για το μικρό του κατάστημα και χρεώνοντας εξίσου υπέρογκα για απλά μπολ δημητριακών με λίγο γάλα, σήμανε τη ριζική μεταμόρφωση της συνοικίας.

Τα υψηλά ενοίκια απομάκρυναν τους κατοίκους της δεκαετίας του 1980, που έδωσαν τη θέση τους σε νέους επαγγελματίες, εργαζόμενους κατά κύριο λόγο στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου πωλούνται σήμερα στο Ανατολικό Λονδίνο έναντι 680.000 ευρώ. Ο Κίρι, όμως, δεν το βάζει κάτω, καθώς η δημοσιότητα ευνόησε την επιχείρησή του, που άνοιξε παράρτημα στο τουριστικό Κάμντεν Τάουν του Βόρειου Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή