Σε παγκόσμιο πόλεμο κατά του ISIS καλεί ισχυρός κληρικός

Σε παγκόσμιο πόλεμο κατά του ISIS καλεί ισχυρός κληρικός

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα για έναν παγκόσμιο πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» απηύθυνε χθες ο ισχυρότερος σιίτης κληρικός του Ιράκ, αγιοτολάχ Αλί αλ Σιστανί, μία ημέρα αφότου ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι είχε δηλώσει ότι θα ήταν ευπρόσδεκτοι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση σε ιρακινό έδαφος. «Η μάχη με το ISIS προορίζεται για όλους τους Ιρακινούς», είπε ο θρησκευτικός ηγέτης μέσω βοηθού του, ύστερα από την εθνικής εμβέλειας τηλεοπτική μετάδοση των προσευχών της Παρασκευής. «Δεν είναι, όμως, μόνο δική τους μάχη, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, εφόσον οι τρομοκράτες στοχοποιούν με τη σκοτεινή ιδεολογία τους όλη την ανθρωπότητα, την κουλτούρα και τα ήθη», συνέχισε. «Είναι ουσιώδες να ενώσουμε όλες τις προσπάθειες και να επεκτείνουμε τις παραμέτρους αντιμετώπισης αυτού του κινήματος», κατέληξε.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανέφερε ότι λάμβανε πληροφορίες για το ISIS από τη Συρία και τη Ρωσία. Σε ερώτηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 24 σχετικά με το εάν είχαν συζητηθεί πιθανές αεροπορικές επιδρομές ρωσικής προέλευσης στη χώρα, ο Αμπάντι απάντησε αρνητικά. «Oχι ακόμα. Είναι μία πιθανότητα. Εάν λάβουμε την προσφορά, θα την εξετάσουμε και εγώ θα την καλωσορίσω», διευκρίνισε. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε την ίδια ημέρα ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επεκτείνει την αεροπορική της δραστηριότητα στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, η μάχη για το Ραμάντι στο Κεντρικό Ιράκ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς επιχειρησιακής παύσης, παρά τα κυβερνητικά σχέδια για ταχεία ανακατάληψη της πόλης, την οποία ελέγχουν οι εξτρεμιστές του ISIS από τον Μάιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, συνταγματάρχη Στιβ Γουόρεν, οι στρατιωτικές προσπάθειες καθυστέρησαν εν μέρει λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού, αλλά και επειδή τα ιρακινά στρατεύματα δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένα ώστε να αντιμετωπίσουν τις τεχνικές μάχης των τζιχαντιστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή