Ευχαριστούν τον Θεό που σταμάτησε τους πρόσφυγες

Ευχαριστούν τον Θεό που σταμάτησε τους πρόσφυγες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ουγγρική κυβέρνηση και τον Θεό ευχαριστεί η επισκοπή των καλβινιστών προτεσταντών της επαρχίας Τσόνγκραντ της Ουγγαρίας, επειδή προστάτευσαν την περιοχή τους και τα σύνορα της χώρας από την ασταμάτητη μεταναστευτική ροή. «Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό που η χώρα μας έχει μια κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει την προστασία του κράτους και του λαού ως θείο καθήκον, ενώ παράλληλα προωθεί και εφαρμόζει την αδελφική αγάπη προς όσους καταφθάνουν στην πατρίδα μας», έγραφε η ανακοίνωση της επισκοπής. Η στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την απόφασή του να κλείσει τα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και να λάβει σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε ο ίδιος, να μην απειληθεί η χριστιανική παράδοση της χώρας από τους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Η μεταναστευτική πολιτική του Ορμπαν έχει δώσει νέα ώθηση στη δημοτικότητα του δεξιού κυβερνώντος κόμματος.

Η επαρχία Τσόνγκραντ βρίσκεται στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και αποτελεί μια από τις κυριότερες διόδους προς τις άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Περισσότεροι από 280.000 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική έχουν περάσει μέσα στο 2015 από την Ουγγαρία.

Οπως σχολίασε ο επίσκοπος της προτεσταντικής εκκλησίας του Τσόνγκραντ, Αντρας Γιούχας, η κοινότητα αισθάνθηκε την υποχρέωση να υψώσει τη φωνή της, δεδομένων όσων συνέβαιναν σε εκείνη την πλευρά της χώρας. «Αισθανθήκαμε ότι οι χριστιανοί δεν μπορούν να παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την κατάσταση», είπε ο ίδιος. Στην ανακοίνωσή της η εκκλησία ευχαριστούσε επίσης τον Θεό για την «επαγγελματική, αναλογική και ανθρώπινη» διασφάλιση των συνόρων από την ουγγρική αστυνομία.

Τον περασμένο μήνα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε δηλώσει σοκαρισμένος στη θέα των συγκρούσεων μεταξύ Ούγγρων αστυνομικών και προσφύγων στα σερβικά σύνορα. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών εκτόξευση νερού ενάντια στους μετανάστες, που απαντούσαν με πέτρες.

Η προτεσταντική επισκοπή της επαρχίας Τσόνγκραντ υποστήριξε ότι οι επικρίσεις κατά της Ουγγαρίας, επειδή επιχειρεί να προστατεύσει τα σύνορά της, είναι «αβάσιμες και απαράδεκτες». «Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι μετανάστες καταφθάνουν από χώρες οι οποίες αποτελούν εχθρούς του Ιησού Χριστού και του χριστιανισμού και όπου οι χριστιανοί διώκονται για την πίστη τους», αναφερόταν στην ανακοίνωση. «Οσοι έρχονται εδώ μπορεί να μην έχουν συμμετάσχει ενεργά σε αυτό, αλλά αρκεί το να έχουν συμφωνήσει με τις διώξεις ή το να μην έχουν αντιδράσει ενάντια σε αυτό, ενώ έρχονται εδώ και απαιτούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχιζε το κείμενο.

Πάντως, η εν λόγω επισκοπή διευκρίνισε ότι παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες στο όνομα της αδερφικής αγάπης και επικρότησε το έργο της ουγγρικής προτεσταντικής φιλανθρωπίας και της αποστολής για τους πρόσφυγες. Η Ουγγαρία αυτό το διάστημα έχει κλείσει τα σύνορά της και με την Κροατία, ώστε να εμποδίσει τους πρόσφυγες που θα επιχειρήσουν να διασχίσουν αυτό το εναλλακτικό πέρασμα για να εισέλθουν στη Ζώνη Σένγκεν, μέσα στην οποία δεν θα χρειάζονται πλέον διαβατήριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή