Διεθνής ανησυχία για το Αφγανιστάν

Διεθνής ανησυχία για το Αφγανιστάν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η στρατηγικής σημασίας πόλη Κουντούζ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ήταν η τελευταία που έπεσε. Την περασμένη Δευτέρα, η Κουντούζ ήταν το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που πέρασε ξανά στα χέρια των Ταλιμπάν, ύστερα από 14 έτη πολέμου. Αν και η νίκη των φανατικών ισλαμιστών κράτησε μόνο τέσσερις μέρες –την Πέμπτη, ειδικές δυνάμεις του αφγανικού στρατού με την υποστήριξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης– η εξέλιξη αυτή γιγάντωσε τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τη βιωσιμότητα της αφγανικής κυβέρνησης και το μέλλον της χώρας.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόσυρση του κύριου όγκου των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα και τον περιορισμό των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων σε καθήκοντα εκπαίδευσης και συντονισμού, μακριά από το πεδίο της μάχης, η άλωση της Κουντούζ επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους για την ανικανότητα του αφγανικού στρατού να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας. Λίγες εκατοντάδες Ταλιμπάν κατάφεραν να καταλάβουν μια πόλη 300.000 κατοίκων, υπερισχύοντας περίπου 7.000 στρατιωτών και πολιτοφυλάκων. Ενα δύσκολα κατανοητό επίτευγμα, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την άλωση της Μοσούλης από το ISIS, το καλοκαίρι του 2014. Ασχημος οιωνός για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του προέδρου Ασράφ Γκάνι, η οποία γιόρταζε την ίδια ημέρα τα πρώτα της γενέθλια.

Και μόνο το γεγονός ότι η ανακατάληψη της Κουντούζ επέβαλε την επιστροφή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης θέτει σε δεινή δοκιμασία όλη τη στρατηγική της Δύσης, που βασιζόταν στην υπόθεση εργασίας ότι οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, θα ήταν ικανές να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν. Η αρνητική εξέλιξη θα ενισχύσει την ήδη ισχυρή πίεση που ασκούν στον Μπαράκ Ομπάμα στελέχη του Πενταγώνου, Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, αλλά και «ιέρακες» του Δημοκρατικού Κόμματος, με στόχο την αναθεώρηση των αποφάσεών του και την επιστροφή των ΗΠΑ σε έναν πιο ενεργητικό στρατιωτικό ρόλο στο Αφγανιστάν. Κάτι τέτοιο μάλλον έχει αρχίσει να γίνεται στην πράξη, λένε οι New York Times, αναφέροντας ότι «ο διοικητής των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Κάμπελ, ασκεί τόση επιρροή στα ανώτατα κλιμάκια της αφγανικής κυβέρνησης που ορισμένοι Αφγανοί αναφέρονται σ’ αυτόν ως τον ντε φάκτο υπ. Αμυνας της χώρας».

Υπάρχει κάτι πιο ανησυχητικό στην έστω και προσωρινή κατάληψη της Κουντούζ: η πόλη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου πλειοψηφούν Τατζίκοι, Ουζμπέκοι και άλλες εθνότητες, οι οποίες παραδοσιακά στήριζαν όχι τους Ταλιμπάν, αλλά τη σύμμαχο των ΗΠΑ Βόρεια Συμμαχία. Αν συνέβη ό,τι συνέβη στην Κουντούζ, τι θα έπρεπε να περιμένει κανείς στις νότιες και ανατολικές περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Παστούν –τη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα του Αφγανιστάν και τη δεύτερη του γειτονικού Πακιστάν– και φιλοξενούν τα ισχυρότερα προπύργια των Ταλιμπάν; Σε κάθε περίπτωση, η περιπέτεια της Κουντούζ θα ανεβάσει στα ύψη το ηθικό των Ταλιμπάν και θα δυσχεράνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Γκάνι για μια πολιτική επίλυση της κρίσης, μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με το φονταμενταλιστικό κίνημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή