ΚΟΣΜΟΣ

Συλλυπητήρια Ομπάμα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

15809953

Τα πιο βαθιά συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και πιθανότατα έγινε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

«Εξ ονόματος του αμερικανικού λαού, εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στο ιατρικό προσωπικό και στους άλλους αμάχους οι οποίοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στο τραγικό συμβάν στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε μια πλήρη έρευνα, και θα αναμείνουμε τα αποτελέσματα πριν εκφέρουμε οριστική κρίση για τις συνθήκες αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Ομπάμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της ΜΚΟ, ο βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους, 12 εργαζομένους και επτά ασθενείς, εκ των οποίων τρία ήταν παιδιά. Τουλάχιστον άλλοι 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Κατά τους MSF, η επιδρομή έπληξε το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, όπου βρίσκονται η μονάδα εντατικής θεραπείας και έκτακτων περιστατικών, ενώ τα κτίρια γύρω από αυτό δεν επλήγησαν.

«Ζήτησα από το υπουργείο Άμυνας να με κρατάει ενήμερο για την έρευνα και αναμένω μια πλήρη αναφορά για τα γεγονότα και τις περιστάσεις» υπό τις οποίες σημειώθηκαν, συνέχισε ο Ομπάμα.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, την αφγανική κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους μας για την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού του Αφγανιστάν στο έργο τους για να καταστήσουν τη χώρα ασφαλή».

Την αεροπορική επίθεση επιβεβαίωσε το Σάββατο ανακοίνωση του στρατού στην οποία υπήρχε αναφορά για επιχείρηση κατά δυνάμεων που αποτελούσαν απειλή, τονίζοντας ότι υπήρξαν και παράπλευρες απώλειες σε κοντινό νοσοκομείο οι οποίες είναι υπό διερεύνηση. Πάντως, το απόγευμα του Σαββάτου ο επικεφαλής των δυνάμεων στο Αφγανιστάν που ελέγχονται από τις ΗΠΑ, ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο της χώρας για το τραγικό περιστατικό.

Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ έδωσε λεπτομέρειες στον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, όπως αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του Γάνι.

Μαρτυρίες εργαζομένων που κατάφεραν να βγουν αλώβητοι από το χτύπημα αναφέρουν πάντως πως ούτε στην γύρω περιοχή, αλλά ούτε στο νοσοκομείο υπήρχαν δυνάμεις των Ταλιμπάν, της οργάνωσης που αποτελεί στόχο των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

Όμως μαρτυρία αστυνομικού της πόλης κάνει λόγο για μαχητές Ταλιμπάν που χρησιμοποιούσαν το νοσοκομείο ως ορμητήριο. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ασθενείς από όλες τις πλευρές που συγκρούονται στο Αφγανιστάν (Δυνάμεις Ασφαλείας και Ταλιμπάν), κάτι που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει τις Αφγανικές Δυνάμεις.

«Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν συνεχίστηκε "για περισσότερο από 30 λεπτά" αφού η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αμερικανικό και τον αφγανικό στρατό πως το νοσοκομείο είχε πληγεί από μία πρώτη αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν οι MSF.

Οι MSF απαιτούν να χυθεί γρήγορα άπλετο φως σε αυτή την επίθεση στην οποία τουλάχιστον εννέα εργαζόμενοι της οργάνωσης σκοτώθηκαν και που μπορεί να οφείλεται σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή.

ΟΗΕ: Εγκλημα πολέμου η σκόπιμη επιδρομή σε νοσοκομείο

«Ασυγχώρητη» και «εν δυνάμει εγκληματική», χαρακτήρισε σε δήλωσή του την επίθεση ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ρααντ Αλ Χουσέιν, κάνοντας λόγο για πιθανή αμερικανική επιδρομή.

Μάλιστα ζήτησε τη διεξαγωγή εις βάθος και διαυγούς έρευνας, λέγοντας ότι «εάν αναγνωρισθεί ως σκόπιμη από τη δικαιοσύνη, μία αεροπορική επιδρομή εναντίον νοσοκομείου μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου. Αυτό το περιστατικό είναι ιδιαιτέρως τραγικό, ασυγχώρητο και εν δυνάμει εγκληματικό».

Στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής βοήθειας και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προστατεύονται.