ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κατόπιν αιτήματος των αφγανικών δυνάμεων η επιδρομή στην Κουντούζ

ipa-katopin-aitimatos-ton-afganikon-dynameon-i-epidromi-stin-koyntoyz-2104614

Οι αφγανικές δυνάμεις που πολεμούσαν τους Ταλιμπάν στην Κουντούζ είχαν ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας λίγη ώρα πριν πληγεί το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη αυτή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός διοικητής των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Μάθαμε τώρα ότι στις 3 Οκτωβρίου οι αφγανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι δέχονταν πυρά από εχθρικές θέσεις και ζήτησαν την αεροπορική υποστήριξη των δυνάμεων των ΗΠΑ», είπε ο στρατηγός Τζον Κάμπελ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. Όπως είπε, αποφασίστηκε ένα αεροπορικό χτύπημα «για να εξαλειφθεί η απειλή των Ταλιμπάν και πολλοί πολίτες χτυπήθηκαν κατά λάθος».

Η εξήγηση του Κάμπελ διαφέρει από τις αρχικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απειλούνταν και ότι αποφάσισαν μόνες τους να προχωρήσουν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον των Ταλιμπάν. Αντιθέτως, είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν δέχονταν άμεσα πυρά στην Κουντούζ. Ο στρατηγός, που υποσχέθηκε ότι η έρευνα θα διεξαχθεί με πλήρη διαφάνεια, απέφυγε να διευκρινίσει αν ο βομβαρδισμός αυτός έπληξε το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Παράλληλες έρευνες για το επεισόδιο θα γίνουν επίσης από το ΝΑΤΟ και τις αρχές του Αφγανιστάν. Από την πλευρά των ΗΠΑ, την έρευνα έχει αναλάβει ο ταξίαρχος Ρίτσαρντ Κιμ που έφτασε σήμερα στην Κουντούζ.

Δώδεκα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και δέκα ασθενείς σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.