Με διαδηλώσεις ζητούν παραίτηση του Μ. Τζουκάνοβιτς

Με διαδηλώσεις ζητούν παραίτηση του Μ. Τζουκάνοβιτς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Αποφασισμένη να συνεχίσει τις αντικυβερνητικές της διαδηλώσεις είναι η αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο, το βασικό αίτημα της οποίας είναι η απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς. Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία του μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλόχιου Ράντοβιτς, στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε προχθές στην Ποντγκόριτσα, την πρωτεύουσα της χώρας.

Η αντιπολιτευόμενη συμμαχία Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου τις διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, στην Ποντγκόριτσα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού και αρχηγού του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή για πρώτη φορά, όπως αναφέρει, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στη χώρα.

Το Δημοκρατικό Μέτωπο, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως φιλοσερβικά κόμματα, καταγγέλλει την κυβέρνηση για διαφθορά και αντιδημοκρατικές πρακτικές, ενώ ανακοίνωσε ότι αργά χθες το βράδυ επρόκειτο να διοργανώσει διαδηλώσεις σε 15 πόλεις. Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, μητροπολίτης Αμφιλόχιος, μίλησε προχθές στους συμμετέχοντες στην αντικυβερνητική διαδήλωση στην Ποντγκόριτσα. Ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας είπε ότι «δεν αναμειγνύεται στην πολιτική», αλλά «νοιάζεται για την ψυχή των ανθρώπων και την ελευθερία τους». «Πάλι θα πουν: Να τος ο Αμφιλόχιος, ξανά ασχολείται με την πολιτική», τόνισε ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο από την εξέδρα μπροστά από τη Βουλή, στην Ποντγκόριτσα, και πρόσθεσε ότι το 1996 ήταν μαζί με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. «Αλλά τότε ήταν άλλο καιροί. Ο υπουργός για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα, Σουάντ Νουμάνοβιτς, έφερε νόμο για τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες, ώστε οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας να μην αναμειγνύονται στον πολιτικό και δημόσιο βίο, αλλά αυτό είναι έγνοια για την ψυχή του λαού και την ελευθερία», τόνισε.

Τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο Ράντοβιτς χαιρέτισαν με θερμό χειροκρότημα οι διαδηλωτές. Αν και είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα συμμετάσχει, ο μητροπολίτης αποφάσισε τελικά να μιλήσει στους συγκεντρωμένους, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Μαυροβουνίου (RTCG). Η βουλευτής του DF, Μπράνκα Μπόσνιακ, κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες.

Αναφερόμενη στη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, Ράσκο Κόνιεβιτς, ότι οι διαμαρτυρίες κοστίζουν στο κράτος 40.000 ευρώ την ημέρα, τόνισε: «Δεν είναι αναγκαία τόσο ισχυρή αστυνομική παρουσία. Δεν είμαστε βάνδαλοι, μειώστε τον αριθμό των αστυνομικών».

Τα μέτρα ασφαλείας στην Ποντγκόριτσα είναι αυστηρά και γύρω από το Κοινοβούλιο έχουν στηθεί οδοφράγματα. Ωστόσο οι καθημερινές συγκεντρώσεις, μέχρι στιγμής, διεξάγονται ομαλά και ειρηνικά. Το Δημοκρατικό Μέτωπο ανήγγειλε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας και σε άλλες 14 πόλεις του Μαυροβουνίου, αλλά το αρχηγείο της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί η διεξαγωγή τους. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές των διαδηλώσεων επανέλαβαν αρκετές φορές ότι δεν θα απομακρυνθούν από τον χώρο έξω από το Κοινοβούλιο αν δεν εκπληρωθούν τα αιτήματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή