Πρόταση περιορισμού της οπλοκατοχής από Χ. Κλίντον

Πρόταση περιορισμού της οπλοκατοχής από Χ. Κλίντον

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά το τελευταίο αιματοκύλισμα σε αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, Δημοκρατική υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα, τοποθετήθηκε επί του προβλήματος της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής καταθέτοντας σαφείς προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, η πραγματοποίηση ενδελεχών ελέγχων του παρελθόντος κάθε επίδοξου αγοραστή όπλου και ο τερματισμός της νομικής ασυλίας που σήμερα απολαμβάνουν οι έμποροι τέτοιων ειδών.

Η Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει ότι θα επιθυμούσε να ηγηθεί μιας «εθνικής κίνησης» η οποία θα έχει στόχο να αποτελέσει το αντίπαλον δέος στην Εθνική Ενωση Oπλοκατοχής (National Rifle Association), εξαγγελία στην οποία προέβη την επαύριο του αιματοκυλίσματος στο κολέγιο του Ορεγκον, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα νέοι άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται στο ζήτημα. Αντιθέτως, το θέμα αποτελεί μια σταθερά στις προεκλογικές της ομιλίες, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία των εννέα Αφροαμερικανών σε εκκλησία του Τσάρλεστον.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η πρόταση της κ. Κλίντον που θα πυροδοτήσει τις πιο έντονες αντιδράσεις είναι η χρήση των προεδρικών διαταγμάτων προκειμένου να κλείσει το παραθυράκι του νόμου που αφορά τις ιδιωτικές πωλήσεις όπλων, όπως παραδείγματος χάριν στις εκθέσεις όπλων.

Οι περισσότερες προτάσεις της Κλίντον για έλεγχο της οπλοκατοχής θα συναντήσουν τη σθεναρή αντίσταση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Δεν θα είναι, όμως, η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Οι προσπάθειες της Κλίντον να εισαγάγει ανάλογα μέτρα, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία είκοσι μικρών μαθητών και έξι ενηλίκων στο Νιούταουν του Κονέκτικατ τον Δεκέμβριο του 2012, καταψηφίστηκαν από τη Γερουσία που ελεγχόταν από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Κομβική σημασία στις προτάσεις της Κλίντον έχουν οι έλεγχοι του παρελθόντος κάθε επίδοξου αγοραστή όπλου, που σήμερα απαιτούνται μόνο ότι η συναλλαγή γίνεται σε κατάστημα λιανικής πώλησης τέτοιων ειδών. Ωστόσο, σύμφωνα με ομοσπονδιακό νόμο, τέτοιοι έλεγχοι δεν είναι απαραίτητοι όταν τα όπλα πωλούνται σε εκθέσεις ή διαδικτυακά από ιδιώτες πωλητές.

Η Χίλαρι Κλίντον προτείνει να λαμβάνει στάτους «επαγγελματία εμπόρου» οποιοσδήποτε εμφανίζεται να εμπορεύεται μεγάλο αριθμό όπλων, έτσι ώστε υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τα οπλοπωλεία.

Παραμένει ωστόσο ασαφές επί του παρόντος ποιο θα είναι το κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμπόρου ως επαγγελματία. Είναι βέβαιο ότι η χρήση των προεδρικών διαταγμάτων θα βρει σθεναρή αντίσταση από τους υπέρμαχους της Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος σύμφωνα με την οποία η οπλοκατοχή είναι αναφαίρετο δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών.

Eπιπροσθέτως, η Χίλαρι Κλίντον θα ζητήσει από το Κογκρέσο να κλείσει ακόμα ένα παράθυρο του νόμου έτσι ώστε άνθρωποι που έχουν διαπράξει στο παρελθόν κακουργήματα να μη δύνανται να προμηθευθούν όπλα αν δεν ελεγχθεί προηγουμένως εξονυχιστικά το μητρώο τους εντός τριών ημερών. Εξαιτίας του συγκεκριμένου νομικού κενού, ο Ντίλαν Ρουφ, κατηγορούμενος για την πολύνεκρη επίθεση στο Τσάρλεστον, απέκτησε όπλο παρότι είχε καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα για ναρκωτικά. Μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Τσάρλεστον, η Κλίντον αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ανάγκη ελέγχου της οπλοκατοχής, αλλά τελευταία οι επισημάνσεις της έχουν ενισχυθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή